Logopedisch onderzoek

Onderzoek bij de start van therapie

Wanneer een kind start met therapie is het noodzakelijk om een logopedisch onderzoek te doen. Dit is nodig voor de terugbetaling van logopedie, maar is ook essentieel voor het behandelplan. Uit het onderzoek blijkt immers welke taalvaardigheden een duwtje in de rug nodig hebben. Het taalonderzoek is een beginmeting. Na een jaar therapie gebeurt dezelfde test. Zo kunnen we vooruitgang goed meten.

Bij de start van taaltherapie is het ook nodig om een intelligentieonderzoek te laten doen. Dit is helaas verplicht in functie van de terugbetaling. Hiervoor verwijs ik door naar een psycholoog in jouw buurt. Hou er rekening mee dat het intelligentie-onderzoek niet is inbegrepen in het tarief van het logopedisch onderzoek.

Meertalig taalonderzoek

Voed je je kind meertalig op en verloopt zijn of haar taalontwikkeling vertraagd? Dan is meertalig taalonderzoek nodig. Naast een taaltest in het Nederlands, gebeurt ook een spelobservatie in het Nederlands en in de moedertaal. Hiervoor werk ik samen met een taalanalist. Deze persoon vertaalt de verkregen taalstaal naar het Nederlands, met inbegrip van gemaakte fouten. Door beide taalstalen met elkaar te vergelijken, verkrijgen we inzicht over de aard van de taalontwikkelingsvertraging. Indien er geen vertraging is in de moedertaal, spreken we over een taalverschil. In dat geval wordt logopedie niet terugbetaald. 

Een taalanalist is een vertaler of een tolk die de bijkomende opleiding voor meertalig taalonderzoek gevolgd heeft. Elke taalanalist hanteert zijn eigen prijs voor het uitvoeren van een taalanalyse. In het tarief van het logopedisch onderzoek is de taalanalyse niet inbegrepen. Hou hier rekening mee.

Reactie

Lees ook

Tine in actie

Op naar een hoopvol 2021

Tine     23.12.2020

2020, wat een jaar. Het begon net als alle andere jaren. Maar daar kwam snel verandering in.

Lees meer
Voorlezen aan baby's en peuters: zo doe je dat

Voorlezen aan baby’s en peuters: zo doe je dat

Tine     21.01.2021

Bij voorlezen denk je misschien spontaan aan het lezen van een prentenboek voor je kleuter. Maar ook aan peuters kan je voorlezen. Op voorlezen staat immers geen leeftijd!

Lees meer
Logopedie op afstand

Logopedie op afstand: voorwaarden terugbetaling

Tine     11.04.2020

Het RIZIV laat toe dat logopedie op afstand gepland kan worden. Onder bepaalde voorwaarden kan goedgekeurde terugbetaling verder lopen tijdens logopedie op afstand. Lees in dit artikel de belangrijkste voorwaarden.

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?