Logopedisch onderzoek

Onderzoek bij de start van therapie

Wanneer een kind start met therapie is het noodzakelijk om een logopedisch onderzoek te doen. Dit is nodig voor de terugbetaling van logopedie, maar is ook essentieel voor het behandelplan. Uit het onderzoek blijkt immers welke taalvaardigheden een duwtje in de rug nodig hebben. Het taalonderzoek is een beginmeting. Na een jaar therapie gebeurt dezelfde test. Zo kunnen we vooruitgang goed meten.

Bij de start van taaltherapie is het ook nodig om een intelligentieonderzoek te laten doen. Dit is helaas verplicht in functie van de terugbetaling. Hiervoor verwijs ik door naar een psycholoog in jouw buurt. Hou er rekening mee dat het intelligentie-onderzoek niet is inbegrepen in het tarief van het logopedisch onderzoek.

Meertalig taalonderzoek

Voed je je kind meertalig op en verloopt zijn of haar taalontwikkeling vertraagd? Dan is meertalig taalonderzoek nodig. Naast een taaltest in het Nederlands, gebeurt ook een spelobservatie in het Nederlands en in de moedertaal. Hiervoor werk ik samen met een taalanalist. Deze persoon vertaalt de verkregen taalstaal naar het Nederlands, met inbegrip van gemaakte fouten. Door beide taalstalen met elkaar te vergelijken, verkrijgen we inzicht over de aard van de taalontwikkelingsvertraging. Indien er geen vertraging is in de moedertaal, spreken we over een taalverschil. In dat geval wordt logopedie niet terugbetaald. 

Een taalanalist is een vertaler of een tolk die de bijkomende opleiding voor meertalig taalonderzoek gevolgd heeft. Elke taalanalist hanteert zijn eigen prijs voor het uitvoeren van een taalanalyse. In het tarief van het logopedisch onderzoek is de taalanalyse niet inbegrepen. Hou hier rekening mee.

Reactie

Lees ook

De Appelboom zoekt een logopedist(e)

De Appelboom zoekt een logopedist(e)

Tine     23.05.2021

De Appelboom is een groeiende therapie- en coachingspraktijk. We bieden logopedie, ergotherapie, eerstelijnspsychologie en coaching. Voor de verdere uitbouw van de praktijk zijn we op zoek naar een logopedist(e).

Lees meer
afstandsbediening tv

Taal stimuleren met multimedia: deel 2

Tine     17.08.2020

Dit artikel bespreekt tips en adviezen rond het gebruik van televisieprogramma's bij het stimuleren van de taal van je kind.

Lees meer
Een voorleesritueel: hoe doe je dat?

Een voorleesritueel: Hoe doe je dat?

Tine     15.11.2019

Op 16 november start de voorleesweek. Dit jaar is het thema “voorleesrituelen”. Maar wat als je nog geen voorleesritueel geïnstalleerd hebt? Ontdek het hier

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?