Een voorleesritueel: Hoe doe je dat?

Tine     15.11.2019

(Je vindt dit artikel ook terug op mama baas)

Van 16 tot 23 november vindt de jaarlijkse voorleesweek plaats. Dit jaar is het thema “voorleesrituelen”. Maar wat als je nog geen voorleesritueel geïnstalleerd hebt? Ontdek hier hoe je een ritueel kan opbouwen:

  1. Kies een goed tijdstip
  2. Kies een goede plaats
  3. Kies een goed boek
  4. Geniet
  5. Maak er een gewoonte van

Kies een goed tijdstip voor het voorleesritueel

Wat is voor jou een goed moment om een kinderboek vast te nemen? ’s Avonds voor het slapengaan? Net na het middagdutje? Wanneer de kids wachten op het avondeten? Kies een moment dat je je een kwartier kan weghouden van alle andere bezigheden: geen mails die dringend gelezen en beantwoord moeten worden, geen patatjes die op het vuur staan te koken, geen was die opgehangen moet worden … Je begrijpt me wel. Zorg er ook voor dat je op dat moment nog wat energie hebt om in te kunnen spelen op de dingen die je kinderen aanbrengen. Hoe schaars deze momenten ook zijn, probeer ze vast te nemen.

Kies een goede plaats

In de zetel, in bed, op de grond, in de tuin, … alles is in principe goed. Belangrijk is dat het kind goed naar de prenten kan kijken. Ideaal heb jij ook zicht op het gezicht van je kind. Je kind op de schoot nemen met zijn rug tegen jouw buik vind ik dus niet zo een goed idee. Als het kind jou iets wilt vertellen, draait het wel eens helemaal naar jou, wat soms de fijne kadans van het verhaal kan doorbreken. Dwars op de schoot of naast elkaar werkt vaak het beste. Zorg dat je zelf ook comfortabel zit.

Kies een goed boek

Je kan er een gewoonte van maken om tijdens het voorleesritueel een boek in een bepaald thema te kiezen, maar dat hoeft zeker niet. Kies een boek dat je zelf ook graag leest. Daarom niet als de kinderen in hun bed liggen ????. Kies een boek dat past bij de ontwikkelingsleeftijd van je kind. Of, nog beter: laat je kind zelf kiezen!

Geniet

Maak van het voorlezen een warm momentje. Vermijd om dit momentje te gebruiken als ‘taaltest’. Kinderen hoeven niet alle prenten in het boek te benoemen. Lees het verhaal in je eigen woorden voor of verzin zelf een verhaal bij de prenten. Ga zeker in op elementen die je kinderen zelf aanhalen bv. als je kind zegt “kijk, hier is de wolf verstopt.” Kan je hier op inspelen, “ja, inderdaad, wat zou de wolf daar doen denk je?”.

Maak van het voorleesritueel een gewoonte

Probeer dit enkele dagen in de week uit. Wedden dat het een gewoonte wordt?

Onderwerpen klik voor meer berichten

voorlezen 3 voorleesritueel 1

Lees ook

digitale prentenboeken of e-boeken

8 prentenboeken om voor te lezen op je tablet

Tine     02.11.2020

In dit artikel bespreek ik enkele apps waarmee je kan voorlezen uit digitale prentenboeken of e-boeken. Dat is handig nu de bibliotheken opnieuw gesloten zijn. En wie weet wordt het een gewoonte ;).

Lees meer
Voorlezen aan baby's en peuters: zo doe je dat

Voorlezen aan baby’s en peuters: zo doe je dat

Tine     21.01.2021

Bij voorlezen denk je misschien spontaan aan het lezen van een prentenboek voor je kleuter. Maar ook aan peuters kan je voorlezen. Op voorlezen staat immers geen leeftijd!

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?