Eerst bewegen … dan leren!

Eline      14.03.2020

In februari 2020 volgde Eline een bijscholing over het ontwikkelingsprogramma INPP (Institute for Neuro-Physiological Psychology). Dit programma biedt oefeningen om de mogelijk onderliggende oorzaken van leerproblemen weg te nemen. Het is van toepassing bij hulpvragen rond schrijven, ruimtelijk inzicht, moeilijkheden rond activiteiten van het dagelijks leven, reisziekte, vermoeden van ADHD, ASS, dyscalculie, dyslexie, …

In dit artikel lees je meer over reflexen en het verband tussen reflexen en leerproblemen. 

Bewegen is ontdekken, ontwikkelen, leren

Tijdens de zwangerschap is de beweging van een kindje in de buik een geruststellend gevoel. De bewegingen die voelbaar zijn, zijn ongecontroleerde bewegingen. We noemen deze bewegingen primitieve reflexen. Deze stellen een baby in staat om zijn omgeving te ontdekken in de eerste maanden na de geboorte. De zuigreflex of de grijpreflex zijn enkele voorbeelden van primitieve reflexen.

Bij een normale ontwikkeling gaan deze primitieve reflexen geleidelijk over naar rijpere bewegingspatronen gedurende het eerste levensjaar door de ontwikkeling van de hersenen. Dan komen de bewegingen waarover we niet moeten nadenken. Dit noemen we posturale reflexen. Rechtop kunnen staan, evenwicht bewaren en een goede houding aannemen zijn voorbeelden van posturale reflexen.

Wanneer de primitieve reflexen nog aanwezig blijven, kunnen er leerproblemen ontstaan.

‘Een leerprobleem hoeft niet voor het leven te zijn’ – INPP

Het ontwikkelingsprogramma ‘INPP’ biedt oefeningen aan om de reflexen alsnog door te maken, zodat ze geïntegreerd kunnen worden. Wanneer de reflexen geïntegreerd zijn, is het kind in staat om meer controle uit te oefenen over zijn eigen lichaam.

INPP in Praktijk De Appelboom

Bij een nieuwe aanmelding zal er gevraagd worden naar de ontwikkeling van je jonge kind; was je kind een huilbaby, heeft hij gekropen, wanneer kon hij stappen, … Bij een vermoeden van resterende primitieve reflexen, worden enkele testjes afgenomen die resterende reflexen kunnen uitlokken. Aan de hand van deze resultaten worden oefeningen aangeboden om thuis dagelijks uit te voeren. Het is belangrijk dat het kind de oefeningen doet onder toezicht van een volwassene. Meer informatie over dit programma krijgt u tijdens het intakegesprek.

Meer weten over reflexen en INPP?

Ga zeker eens een kijkje nemen op de website: https://www.inpp.be

Onderwerpen klik voor meer artikels

Delen laat anderen weten dat je dit interessant vindt

Lees ook

Terugbetaling logopedie, ergotherapie en orthopedagogie

Terugbetaling, een overzicht

Tine      19.08.2019

De Appelboom geeft sessies logopedie, ergotherapie en orthopedagogie. In dit artikel bespreken we op welke terugbetaling je kan rekenen.