Help, mijn kinderen zijn nu al lastig!

Tine      18.03.2020

Kinderen hebben nu al 3 dagen geen les meer gehad op school en sinds vandaag mag je ook je woning niet meer verlaten. We blijven dus allemaal in ons kot. Je eindigt je dag misschien met hoofdpijn in de zetel, terwijl je eigenlijk had moeten werken. Tja…

Heb jij deze situatie al eens meegemaakt? Wellicht niet. Heeft je kind deze situatie al eens meegemaakt? Wellicht ook niet. Wat we nu meemaken is zeer uitzonderlijk. Het is normaal dat je een nieuw evenwicht moet zoeken. Wees hiervoor mild naar jezelf: gun jou en je gezinsleden de tijd om te zoeken naar een nieuw evenwicht.

  • Je kinderen maken ruzie met elkaar? Dit is normaal.
  • Je peuter/kleuter plast (opnieuw) in zijn broek. Dit is normaal.
  • Je peuter wilt de hele dag haar tutje. Dit is normaal.
  • Je kinderen willen ’s avonds niet alleen gaan slapen. Dit is normaal.

Choose your battles: waar wil je echt op reageren? Zolang het voor iedereen veilig is (dat heeft nu wel een bijzondere bijklank gekregen), mag je je kinderen het gerust zelf laten oplossen. Lees er hier meer over. Zet het potje terug in de living en laat je kind in zijn blootje rondlopen. En dat tutje, ja, daar krijg je scheve tanden van. Maar het biedt ook troost in deze spannende tijden. En het slapen? Waarom eens niet tijdelijk iedereen op dezelfde kamer laten slapen? Kinderen begrijpen heus wel het verschil tussen de regel en de uitzondering.

Gedrag als communicatie

Bedenk dat je kind met zijn gedrag wellicht iets wilt zeggen. Adem in, adem uit en neem afstand van de situatie. Wees nieuwsgierig naar een mogelijke stressor.

Extra druk?

Voel je extra druk, omdat je nu ineens je kind moet helpen met zijn schooltaken? Neem die druk dan weg. Kruip niet in een rol die niet goed voelt voor jou. Schuif het huiswerk gerust eens even aan de kant en laat je verwonderen door de ideeën die je kind aanbrengt. Lees er hier meer over.

Onderwerpen klik voor meer artikels

Delen laat anderen weten dat je dit interessant vindt

Lees ook

Kind leest in de tuin

Je kind motiveren om te lezen: 8 tips

Tine      31.03.2020

In dit artikel geef ik 8 tips om de leesmotivatie bij je zoon of dochter te verbeteren.
Verbindende communicatie: inleiding

Verbindende communicatie met je kind: een inleiding

Tine      29.03.2020

Verbindende communicatie of Geweldloze Communicatie werd voor het eerst geïntroduceerd door Marshall Rosenberg.
Time-out alternatieven (foto van https://psychogoed.nl/opvoeden-zonder-straf/)

Time-out alternatieven

Tine      15.02.2020

Time-out is meestal je kind in de hoek zetten. Idee is dat je kind leert door even afgezonderd na te denken over zijn gedrag. Wel, het tegendeel is waar.