Help, mijn kinderen zijn nu al lastig! En nu?

Tine     18.03.2020

Zijn je kinderen nu al lastig? Kinderen hebben nu al 3 dagen geen les meer gehad op school en sinds vandaag mag je ook je woning niet meer verlaten. We blijven dus allemaal in ons kot. Je eindigt je dag misschien met hoofdpijn in de zetel, terwijl je eigenlijk had moeten werken. Tja…

Heb jij deze situatie al eens meegemaakt? Wellicht niet. Heeft je kind deze situatie al eens meegemaakt? Wellicht ook niet. Wat we nu meemaken is zeer uitzonderlijk. Het is normaal dat je een nieuw evenwicht moet zoeken. Wees hiervoor mild naar jezelf: gun jou en je gezinsleden de tijd om te zoeken naar een nieuw evenwicht.

  • Je kinderen maken ruzie met elkaar? Dit is normaal.
  • Je peuter/kleuter plast (opnieuw) in zijn broek. Dit is normaal.
  • Je peuter wilt de hele dag haar tutje. Dit is normaal.
  • Je kinderen willen ’s avonds niet alleen gaan slapen. Dit is normaal.

Choose your battles: waar wil je echt op reageren? Zolang het voor iedereen veilig is (dat heeft nu wel een bijzondere bijklank gekregen), mag je je kinderen het gerust zelf laten oplossen. Lees er hier meer over. Zet het potje terug in de living en laat je kind in zijn blootje rondlopen. En dat tutje, ja, daar krijg je scheve tanden van. Maar het biedt ook troost in deze spannende tijden. En het slapen? Waarom eens niet tijdelijk iedereen op dezelfde kamer laten slapen? Kinderen begrijpen heus wel het verschil tussen de regel en de uitzondering.

Lastig gedrag als communicatie

Bedenk dat je kind met zijn lastig gedrag wellicht iets wilt zeggen. Adem in, adem uit en neem afstand van de situatie. Wees nieuwsgierig naar een mogelijke stressor.

Help, mijn kinderen zijn nu al lastig! En nu?

Extra druk?

Voel je extra druk, omdat je nu ineens je kind moet helpen met zijn schooltaken? Neem die druk dan weg. Kruip niet in een rol die niet goed voelt voor jou. Schuif het huiswerk gerust eens even aan de kant en laat je verwonderen door de ideeën die je kind aanbrengt. Lees er hier meer over.

Onderwerpen klik voor meer berichten

opvoeding 15 corona 2 mild opvoeden 1

Laat een reactie achter

Lees ook

Verbindende communicatie: inleiding

Verbindende communicatie met je kind: een inleiding

Tine     29.03.2020

Verbindende communicatie of Geweldloze Communicatie werd voor het eerst geïntroduceerd door Marshall Rosenberg.

Lees meer
Mama's en vrije tijd

Vrije tijd: een recht voor iedereen, ook voor mama’s

Tine     02.02.2020

Denk even terug aan de vrije tijd zonder kinderen. Hoe zag die eruit? Wat deed je toen? Afspreken met vrienden, gaan joggen, naar het clubhuis? Hoe ziet je weekend er nu uit? Wat doe je niet meer omdat er kinderen zijn?

Lees meer
Ik ben goud waard: recensie

Ik ben goud waard: recensie

Tine     13.02.2021

Ik had eerder al het boek ‘opvoeden tot zelfvertrouwen’ van Steven Gielis gelezen en was erg enthousiast over zijn no-nonsens-schrijfstijl.…

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?