Wegwijs in de geestelijke gezondheidszorg
Tine 26.02.2025
Geestelijke gezondheidszorg, een term die wel vaker opduikt, maar wat betekent dit eigenlijk? In dit artikel geef ik hierover meer uitleg.
“There’s no health without mental health“
Geestelijke gezondheid verwijst naar ons cognitief, emotioneel, gedragsmatig en sociaal welzijn. Geestelijke gezondheid omvat hoe we ons voelen, denken, handelen, het aankunnen en omgaan met anderen. Ze draagt bij tot de algemene gezondheid en levenskwaliteit.
Hulpvragen rond gedrag en emoties, zoals ‘hoe ga ik om met de woedebuien van mijn kind?’ of ‘hoe kan mijn kindje zich leren ontspannen?’ passen binnen dit domein. Ook hulpvragen over relationele (sociale) zorgen, zoals ‘hoe kan ik contact maken met mijn kind?’ of ‘mijn kind luister niet naar mij, wat kan ik doen?’ of zorgen over de hechting tussen jou en je kind vinden hier een plek.
Het (gesubsidieerd) aanbod van hulpverlening is afhankelijk van de ernst van de hulpvraag en de verwachte prognose (herstel).
Eerstelijnspsychologische zorg (ELP)
Eerstelijnspsychologische zorg heeft als doel om het mentaal welbevinden en veerkracht van personen te versterken. Doelstellingen in dit traject kunnen zijn ‘ik wil mijn kind beter begrijpen’ of ‘ik wil me zekerder voelen als ouder in de opvoeding van mijn kind’. Hou er rekening mee dat ELP niet als doel heeft om eventuele onderliggende problemen aan te pakken, maar wel om ermee te leren omgaan. ELP is immers niet hetzelfde als de terugbetaling van psychotherapie.
ELP kan geboden worden via een zelfstandige zorgverstrekker. Deze vind je hier: https://www.psychologischezorg-pa.be/.
In De Appelboom kunnen ouders zich aanmelden voor hulpvragen bij jonge kinderen (0-5 jaar). Het traject Verbind, speel & groei! wordt eveneens vanuit de conventie georganiseerd. Dit aanbod focust op hechting en ontwikkeling van jonge kinderen.
Het Therapeutische Atelier (TheA), de kinderpsychiatrische afdeling in AZ Sint-Maarten, heeft eveneens een eerstelijnswerking, ELA. Binnen hun eerstelijnsaanbod organiseren ze een groepscursus voor ouders van jonge kinderen (tot 3 jaar), KoELA.
Psychologische zorg in de 2e lijn: centra voor geestelijke gezondheidszorg
Voor ernstigere psychische klachten kan je terecht in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Aangezien ze werken op de 2e lijn heb je een verwijsbrief nodig. Meer info vind je https://www.centrageestelijkegezondheidszorg.be/.
Verschillende centra hebben een infantteam. Dit team werkt rond hechting en ontwikkeling bij jonge kinderen. Het CGG Kempen organiseert groepsmomenten voor ouders van peuters en kleuters in het Netepark te Herentals. Meer informatie hierover vind je hier: https://www.ggzkempen.be/hopsakee-groepsmomenten-voor-ouders-en-kleuters/.
Psychologische zorg in de 3e lijn: kinderpsychiatrie
Indien ambulante hulpverlening ontoereikend is, kan dagbehandeling in kinderpsychiatrie een oplossing bieden. Zeker wanneer er hulpvragen zijn over regulatie en afstemming is dagbehandeling een goede zet. Je bent dan een hele dag samen met je kindje op de leefgroep en wordt ter plekke ondersteund door de leefgroepbegeleiders.
Voorbeelden van dagbehandeling zijn TheA in Mechelen of UKJA in Antwerpen. https://www.azsintmaarten.be/zorgaanbod/patienteninformatie/thea-kinder-en-jeugdpsychiatrie; https://www.zas.be/diensten/psychiatrie-voor-kinderen-en-jeugd-ukja.