Hoe stimuleer ik mijn peuter om naar een boek te grijpen?

Tine     03.08.2019

Wil je je peuter (1.5 – 3 jaar) graag een boek aanbieden? Ben je soms terughoudend uit vrees voor brokken? Ontdek hier hoe je samen met je peuter aan de slag kunt. We bespreken vier vuistregels die je op weg helpen:

  1. kies de juiste boeken
  2. reik je peuter boeken aan
  3. geef het goede voorbeeld 
  4. stel jezelf juiste verwachtingen 

Kies de juiste boeken

Kies boeken geschikt voor de leeftijd. Voor peuters zijn dit onder meer karton-boeken of prentenboeken met herkenbare situaties.

Boeken vind je niet alleen in de boekenwinkel of in de bibliotheek, maar maak je ook gewoon zelf. Samen een fotoboek maken is een aanrader!

Een catalogus van speelgoed is ook dankbaar materiaal. Hiermee leert je kind om dunne bladzijden om te draaien en is het niet zo erg als er toch eens een blaadje scheurt.

Reik je peuter boeken aan

Zorg ervoor dat de boeken zichtbaar en bereikbaar opgesteld staan. Presenteer ze als evenwaardig aan speelgoed. Eén boekje onderaan de speelgoedkast is dus niet zo’n goed idee.

Geef het goede voorbeeld

Lees zelf, zien lezen doet lezen. Kies de boeken die je zelf interessant vindt. Dat hoeven geen kanjers van romans te zijn, een tijdschrift lezen is ook goed. Een peuter die anderen ziet lezen, is zelf meer geïnteresseerd om een boek vast te nemen. Peuters imiteren immers graag.

Let wel: lezen op je smartphone of tablet hoort hier niet bij!

Stel jezelf juiste verwachtingen

Een realistische verwachting is

mijn peuter ontdekt een boek

Een boek lezen is best een complexe vaardigheid. Peuters moeten leren stilzitten, het boek in de juiste positie vastnemen, de bladzijden omslaan. Ze moeten ook interesse krijgen voor afbeeldingen. 

Het is belangrijk je verwachtingen in deze fase niet te hoog te stellen. Boeken met een complexe verhaallijn zijn nog niet aan de orde. Een verhaallijn kunnen volgen start typisch pas rond de kleuterperiode.

Bekijk eerst aan welke stap je peuter toe is. Een blad vasthouden is al een goed begin. Houdt je peuter een boek ondersteboven vast? Verbeter hem of haar niet meteen. Laat hem ontdekken wat je met die rare verzameling van blaadjes allemaal kan doen.

Onderwerpen klik voor meer berichten

opvoeding 15 peuter 1 taalstimulering 9

Reactie

Lees ook

ruzie om beer

Samen spelen: een leerproces

Tine     14.08.2020

Echt samen spelen kan pas rond de leeftijd van 4 jaar. Hoe kan je dat samenspel stimuleren. In dit artikel vind je enkele tips.

Lees meer
Mama's en vrije tijd

Vrije tijd: een recht voor iedereen, ook voor mama’s

Tine     02.02.2020

Denk even terug aan de vrije tijd zonder kinderen. Hoe zag die eruit? Wat deed je toen? Afspreken met vrienden, gaan joggen, naar het clubhuis? Hoe ziet je weekend er nu uit? Wat doe je niet meer omdat er kinderen zijn?

Lees meer
afstandsbediening tv

Taal stimuleren met multimedia: deel 2

Tine     17.08.2020

Dit artikel bespreekt tips en adviezen rond het gebruik van televisieprogramma's bij het stimuleren van de taal van je kind.

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?