Logopedie of ImPACT: wat is het verschil?

Tine     12.05.2023

Jonge kinderen die (nog) niet praten kunnen in De Appelboom logopedie volgen. Als sociale interactie voor het kind ook moeilijk is, stel ik vaak voor aan de ouders om eerst het ImPACT-programma te volgen. Maar wat is nu het verschil? In dit artikel leg ik uit hoe ik in De Appelboom te werk ga.

Degene die de therapie volgt

Wanneer ik logopedie geef, werk ik met het kind zelf. Ouders zijn welkom om de therapie bij te wonen. Geleidelijk aan verhoogt de inbreng van ouders tijdens therapie door bijvoorbeeld eens een spelletje mee te spelen of feedback te geven op de taaluitingen van hun kind.

Het ImPACT-programma is in de eerste plaats bedoeld voor ouders. Het zijn de ouders die komen leren ;). Theoretische lessen en praktische lessen wisselen elkaar af. Tijdens een praktische les kan ik wel iets voordoen met het kind, de bedoeling is wel dat de ouder met zijn kind in de therapieruimte de technieken inoefent.

De inhoud van de therapie

Tijdens logopedie oefen ik met het kind specifieke taaldoelen, zoals het uitbreiden van zinsbouw en woordenschat. Ook uitspraaktraining valt onder logopedie.

Initiatief nemen om te spreken, om beurten iets kunnen zeggen, leren hulp vragen of leren protesteren op een sociaal aanvaardbare manier zijn voorbeelden van doelen uit het ImPACT-programma. Ook doelen rond het uitbreiden van spel past binnen het ImPACT-programma.

De duur, frequentie en verloop van de therapie

Een logopediesessie duurt 30 minuten en vindt 1 à 2 keer per week plaats. Ik zie deze jonge kinderen meestal totdat ze naar de lagere school gaan.

Een theoretische ImPACT-sessie duurt 60 minuten, een oefensessie 45 minuten. We plannen deze sessies om de 2 weken, er is dus altijd een week zonder afspraak. Deze week is bedoeld om thuis te oefenen. Het ImPACT-traject heeft een bepaalde duur. Het traject neemt ongeveer 20 sessies in beslag en duurt dus maximum 40 weken.

De administratieve voorwaarden en het financiële plaatje

De terugbetaling van logopedie valt onder strikte regelgeving, denk aan voorschriften en onderzoeken. Je betaalt het volledige honorarium, na goedkeuring krijg je hiervan een deeltje terug.

Je hebt geen voorschrift nodig voor het volgen van het ImPACT-programma. Ik bied het programma aan binnen de conventie eerstelijnspsychologie. Dit is een project dat gefinancierd wordt door de overheid. Je betaalt enkel het remgeld.

Onderwerpen klik voor meer berichten

ImPACT 2 logopedie 3

Reactie

Lees ook

Terugbetaling logopedie, ergotherapie en orthopedagogie

Terugbetaling, een overzicht

Tine     02.01.2021

De Appelboom geeft sessies logopedie, ergotherapie en orthopedagogie. In dit artikel bespreken we op welke terugbetaling je kan rekenen.

Lees meer
Het ImPACT-programma

Het ImPACT-programma

Tine     15.05.2023

In dit artikel geef ik meer uitleg over het ImPACT-programma. Het is in de eerste plaats geschreven voor andere hulpverleners.…

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?