Logopedie op afstand: voorwaarden terugbetaling

Tine      11.04.2020

Het RIZIV laat toe dat logopedie op afstand gepland kan worden. Onder bepaalde voorwaarden kan goedgekeurde terugbetaling verder lopen tijdens logopedie op afstand. Dit geldt voor alle stoornissen in de nomenclatuur, zonder leeftijdsbeperking. Ook ouderbegeleiding kan verder lopen via tele-logopedie.

De belangrijkste voorwaarden voor terugbetaling vanuit het RIZIV:

  • De logopedist zit alleen in de kamer (kabinet) van waaruit de tele-logopedie wordt gegeven.
  • De patiënt of de ouder (indien het gaat om een kind onder de 18 jaar) geeft per e-mail toestemming om tele-logopedie te ontvangen. Deze e-mail wordt bewaard in het logopedisch dossier.
  • De patiënt zit bij voorkeur alleen in de kamer waar hij of zij tele-logopedie ontvangt. Een kind kan geassisteerd worden door een ouder, een volwassene door een partner als dat nodig is.
  • De logopedist controleert de haalbaarheid van de tele-logopedie (technisch en qua mogelijkheden bij de patiënt bv. om de computer te bedienen…).
  • De therapiezitting duurt 30 of 60 minuten, conform de geldende richtlijnen in de nomenclatuur.

Quasi alle mutualiteiten betalen tele-logopedie ook in hun aanvullende diensten terug. Cm, De Voorzorg, Vlaams en Neutraal Ziekenfonds en het Onafhankelijk Ziekenfonds hebben dit al bevestigd.

Onderwerpen klik voor meer artikels

Delen laat anderen weten dat je dit interessant vindt

Lees ook

peuter en beer

Oudercursus "een gedeelde taal"

Tine      20.07.2020

De Appelboom biedt oudercursussen voor ouders van kinderen met een vertraagde taalontwikkeling. Dit maakt de stap naar hulpverlening laagdrempeliger.
wegwijzers

Terugbetaling taaltherapie. Waar naartoe?

Tine      15.07.2020

De terugbetaling van logopedie bij kinderen met een taalontwikkelingsvertraging kent een complexe procedure. Dit artikel beschrijft de te nemen stappen.
akkoord conventie

Aanpassing honorarium - remgeld blijft gelijk

Tine      04.07.2020

De nieuwe conventie, ondertussen ook goedgekeurd op de federale vergadering, bepaalt een loonsverhoging in 3 stappen. Het remgeld blijft gelijk.