Logopedie op afstand: voorwaarden terugbetaling

Tine      11.04.2020

Het RIZIV laat toe dat logopedie op afstand gepland kan worden. Onder bepaalde voorwaarden kan goedgekeurde terugbetaling verder lopen tijdens logopedie op afstand. Dit geldt voor alle stoornissen in de nomenclatuur, zonder leeftijdsbeperking. Ook ouderbegeleiding kan verder lopen via tele-logopedie.

De belangrijkste voorwaarden voor terugbetaling vanuit het RIZIV:

  • De logopedist zit alleen in de kamer (kabinet) van waaruit de tele-logopedie wordt gegeven.
  • De patiënt of de ouder (indien het gaat om een kind onder de 18 jaar) geeft per e-mail toestemming om tele-logopedie te ontvangen. Deze e-mail wordt bewaard in het logopedisch dossier.
  • De patiënt zit bij voorkeur alleen in de kamer waar hij of zij tele-logopedie ontvangt. Een kind kan geassisteerd worden door een ouder, een volwassene door een partner als dat nodig is.
  • De logopedist controleert de haalbaarheid van de tele-logopedie (technisch en qua mogelijkheden bij de patiënt bv. om de computer te bedienen…).
  • De therapiezitting duurt 30 of 60 minuten, conform de geldende richtlijnen in de nomenclatuur.

Quasi alle mutualiteiten betalen tele-logopedie ook in hun aanvullende diensten terug. Cm, De Voorzorg, Vlaams en Neutraal Ziekenfonds en het Onafhankelijk Ziekenfonds hebben dit al bevestigd.

Onderwerpen klik voor meer artikels

Delen laat anderen weten dat je dit interessant vindt

Lees ook

Terugbetaling logopedie, ergotherapie en orthopedagogie

Terugbetaling, een overzicht

Tine      19.08.2019

De Appelboom geeft sessies logopedie, ergotherapie en orthopedagogie. In dit artikel bespreken we op welke terugbetaling je kan rekenen.