Logopedie op afstand: voorwaarden terugbetaling

Tine     11.04.2020

Het RIZIV laat toe dat logopedie op afstand gepland kan worden. Onder bepaalde voorwaarden kan goedgekeurde terugbetaling verder lopen tijdens logopedie op afstand. Dit geldt voor alle stoornissen in de nomenclatuur, zonder leeftijdsbeperking. Ook ouderbegeleiding kan verder lopen via tele-logopedie.

RIZIV voorwaarden voor terugbetaling logopedie op afstand

De belangrijkste voorwaarden voor terugbetaling vanuit het RIZIV:

  • De logopedist zit alleen in de kamer (kabinet) van waaruit de tele-logopedie wordt gegeven.
  • De patiënt of de ouder (indien het gaat om een kind onder de 18 jaar) geeft per e-mail toestemming om tele-logopedie te ontvangen. Deze e-mail wordt bewaard in het logopedisch dossier.
  • De patiënt zit bij voorkeur alleen in de kamer waar hij of zij tele-logopedie ontvangt. Een kind kan geassisteerd worden door een ouder, een volwassene door een partner als dat nodig is.
  • De logopedist controleert de haalbaarheid van de tele-logopedie (technisch en qua mogelijkheden bij de patiënt bv. om de computer te bedienen…).
  • De therapiezitting duurt 30 of 60 minuten, conform de geldende richtlijnen in de nomenclatuur.

Quasi alle mutualiteiten betalen tele-logopedie ook in hun aanvullende diensten terug. CM, De Voorzorg, Vlaams en Neutraal Ziekenfonds en het Onafhankelijk Ziekenfonds hebben dit al bevestigd.

Reactie

Lees ook

wegwijzer terugbetaling

Terugbetaling taaltherapie. Waar naartoe?

Tine     15.07.2020

De terugbetaling van logopedie bij kinderen met een taalontwikkelingsvertraging kent een complexe procedure. Dit artikel beschrijft de te nemen stappen.

Lees meer
aanpassing honorarium

Conventie 2022-2023: een update

Tine     29.06.2022

Wat is een conventie? Beroepen binnen de ziekteverzekering, zoals logopedisten, maken overeenkomsten tussen de beroepsbeoefenaars (logopedisten), de verzekeraars en de…

Lees meer
Nomenclatuur en ASS: nog steeds geen oplossing

Nomenclatuur en ASS: nog steeds geen oplossing

Tine     04.06.2021

VVL stelt een oplossing te hebben bereikt over ASS als exclusiecriterium binnen de nomenclatuur. In dit artikel lees je mijn visie op het probleem.

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?