Taal stimuleren met multimedia: deel 3

Tine     05.10.2020

Dit is het derde artikel uit een reeks over het gebruik van multimedia om de taal van je kind te stimuleren. De inhoud van deze artikels is gebaseerd op o.a. de cursus Taalmaatjes (SIG) en Hand in Hand (VVL).

In dit artikel ga ik dieper in op het gebruik van apps bij het stimuleren van taal bij je kind.

Aandachtspunten bij het gebruik van apps

Hoe zorg je voor een educatieve meerwaarde?

  • leg de link tussen de app en de echte wereld. Als je kind bijvoorbeeld een spelletje met boederijdieren aan het spelen is, ga dan ook eens naar een boerderij.
  • Zorg voor ‘echte’ leermomenten. Een kleurplaat inkleuren biedt weinig meerwaarde op een tablet dan op papier.

Let ook op de houding van je kind terwijl hij de tablet vast heeft. Zorg dat je kan meekijken om te verduidelijken waar nodig.

Maak afspraken met je kind over schermgebruik. Voor kinderen jonger dan 5 jaar wordt geadviseerd het schermgebruik te beperken tot 1 uur per dag. Gebruik bijvoorbeeld deze afsprakenposter.

Er bestaan ook verschillende mogelijkheden om je tablet te beveiligen, ouderlijke controle heet dit. Je kan dan schermtijd instellen of aankopen blokkeren. Ik maak gebruik van de Family Link app van google.

Keuze van apps

Hoe kies je de juiste app om de taal van je kind uit te breiden?

  • met apps kan je specifieke woordenschat oefenen. Wil je je kind kleuren aanleren? Zoek dan een app waarin dit centraal staat.
  • kies voor een app zonder te veel afleiding en in-app aankopen
  • is de instructie duidelijk? Is het in de een taal die het kind kan begrijpen?
  • Is de inhoud aangepast aan je doel en de leeftijd van het kind?

Op de website https://www.praatapps.nl/ vind je een overzicht van verschillende apps. Laat je in je keuze begeleiden door je logopedist.

Enkele suggesties

Apps met een specifiek taaldoel

Nederlands leren met Emma

In deze app staat woordenschat leren centraal. Thema dierentuin is gratis. Elk thema heeft een onderdeel ‘voorstelling’ waarin de woorden aangeleerd worden. De woorden worden in het Nederlands uitgesproken. Dit kan een nadeel zijn indien je kind dit dialect mee overneemt. Nadien kan je kind de aangeleerde woorden inoefenen via verschillende spelletjes.

Duplo-getallentrein

De duplo-getallentrein is een onderdeel van de app Duplo-wereld. De getallentrein is gratis. Je kind leert via deze app de getallenrij tot 10. Anders dan bij de echte getallentrein, kan de app je kind van feedback voorzien. Wanneer de blokken verkeerd gezet worden, haalt een duplo-mannetje deze er weer af. Het volgende getal licht vervolgens op, waardoor je kind succeservaring kan opdoen.

Taal leren bij fantasiespellen

Pepi Bath

Je kan in deze app een meisje of een jongen kiezen die aan de wastafel staat of die naast de wasmachine staat.
Taalsuggesties:

  • wastafel: “handen wassen”, “nog wassen”, “zeep nemen”, “haren kammen”
  • wasmachine: “uit”, “kleren uitdoen”

Omdat je kan kiezen tussen een jongen en een meisje is dit ook een goede app om ‘hij’ en ‘zij’ te oefenen.

Beschikbaar voor android en iOS.

Rupsje nooit genoeg

Met de demo-versie kan je appels uit een boom eten en bloemen planten. Het fijne aan deze ‘basic’ app is dat je er veel taal aan kan toevoegen.

Taalsuggesties: “nog een appel”, “op”, “opeten”, “waar?”, “waar is er nog een appel?”, “gieten”, “nog eens gieten”, “groeien”, “de bloem groeit”.

Beschikbaar voor android en iOS.

Kikker

In deze app kan je memory spelen, puzzels maken en het spel ‘connections’ spelen. De gratis versie is beperkt, maar volstaat.

Taalsuggesties:
articulatie: /R/, /k/
zinsbouw: maak een zin over de prent die je ziet

Beschikbaar voor iOS.

Voedsel puzzel voor kinderen

Deze app biedt een variatie aan spelmogelijkheden om verschillende fruitsoorten in te oefenen. Wanneer een fruitsoort is ingepuzzeld, krijg je auditieve feedback. Dit maakt de app geschikt voor kinderen die Nederlands als 2e taal leren.

Beschikbaar voor android en iOS.

Voertuigen

Met deze app kan je met verschillende voertuigen door de stad rijden. Er verschijnt een tekstballon die zegt welke hulp er nodig is. Bijvoorbeeld, als het brandt in de stad, is de brandweerwagen nodig. Je kind moet dan zo snel mogelijk de brand gaan blussen.

Met deze app kan je woordenschat rond voertuigen inoefenen, maar evengoed tijdsbegrippen zoals snel of traag of te laat.

My Play Home

Geen poppenhuis bij de hand? Dan is deze app een handig alternatief. Ik gebruik deze voornamelijk om zinsbouw in te oefenen. bv. “mama zit in de zetel”. of “de baby slaapt.”. Ook om voorzetsels in te oefenen is deze app geschikt. Bijvoorbeeld “de appel ligt op de tafel” of “de hand slaapt in zijn mand”.

Onderwerpen klik voor meer berichten

taalstimulering 9 app's 1 multimedia 5 tablet 1

Reactie

Lees ook

afstandsbediening tv

Taal stimuleren met multimedia: deel 2

Tine     17.08.2020

Dit artikel bespreekt tips en adviezen rond het gebruik van televisieprogramma's bij het stimuleren van de taal van je kind.

Lees meer
Het verhaal achter Tine

Het verhaal achter Tine

Tine     13.10.2019

Via BrenΓ© Brown leerde ik het gedicht β€˜de man in de arena’ kennen. Ik loop al lang met verschillende ideeΓ«n in mijn hoofd rond. Hier sta ik dan, met het verhaal achter Tine.

Lees meer
Voorlezen peuters tips

Hoe stimuleer ik mijn peuter om naar een boek te grijpen?

Tine     03.08.2019

Wil je je peuter graag een boek aanbieden? Ben je soms terughoudend uit vrees voor brokken? Ontdek hier hoe je samen met je peuter aan de slag kunt.

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?