Taalontwikkeling stimuleren? Enkele tips voor thuis.

Tine     09.07.2020

Dit artikel vind je ook op minimi.be.

Loopt de taalontwikkeling van je zoon of dochter wat vertraagd? Of wil je de taalontwikkeling van je zoon of dochter een boost geven? Daarvoor hoef je geen dure taalspellen te kopen. Elke situatie in huis biedt leerkansen. In dit artikel beschrijf ik enkele voorbeelden die je meteen kan toepassen.

Taalontwikkeling in bad

Denk even aan dagelijkse routines zoals verzorging of eetsituatie, hier kan je heel wat woordenschat aan koppelen. Zit je kind in bad? Neem even de tijd om de lichaamsdelen te benoemen die je wilt wassen. “Nu de buik wassen, nu de rug wassen,…”. Tegenstellingen zoals nat en droog kan je ook inoefenen in deze situatie. “Kijk, nu ben je helemaal nat, nat van het water!” En wanneer je je kind afdroogt, “deze arm is nu droog, dit been is nu droog, nu ben je helemaal droog!” Bedenk dat kinderen woorden minstens 7 keer moeten horen alvorens ze dit in hun hoofdje opslaan. Herhaling is dus echt een must.

Taalontwikkeling in de keuken

Een voorbeeld in de keuken: benoem wat je aan het doen bent, bijvoorbeeld een boterham smeren of een appel schillen. Biedt dan de boterham of de appel in stukjes aan. Laat je kindje eerst aan jou tonen dat hij of zij nog wilt. Zo leert je kind dat communicatie een functie heeft.

Heeft je kindje gemorst? Kuis het dan niet meteen op, maar wacht op reactie van je kindje en geef taal aan wat je doet “oh, nu is je sapje gevallen, nu is de vloer helemaal vuil, mama zal het opkuisen”.

Taalontwikkeling bij gevoelens

Ook gevoelens mag je al benoemen bij jonge kinderen. Valt de toren van je kind om? Snel dan niet meteen toe om hem opnieuw te maken. Wacht even af hoe je kind hierop reageert en speel hierop in. “Nu ben je geschrokken hé, de toren viel plots naar beneden.” Of “wat een groot verdriet, nu is je toren stuk.”. Wacht met hem terug te maken tot je kind je dit vraagt. Hij kan dit zeggen door je vragend aan te kijken of door een blokje te pakken en dit aan jou te geven.

Twijfel je of de taalontwikkeling van je kind vertraagd verloopt? Neem dan contact op met een logopedist. De Appelboom is een praktijk gespecialiseerd in de begeleiding van jonge kinderen met een (vermoeden van) taalontwikkelingsvertraging.

Onderwerpen klik voor meer berichten

opvoeding 15

Reactie

Lees ook

Voorlezen peuters tips

Hoe stimuleer ik mijn peuter om naar een boek te grijpen?

Tine     03.08.2019

Wil je je peuter graag een boek aanbieden? Ben je soms terughoudend uit vrees voor brokken? Ontdek hier hoe je samen met je peuter aan de slag kunt.

Lees meer
Hevige emoties bij je kind

Omgaan met hevige emoties bij mijn kind

Tine     03.05.2020

De meeste ouders willen dat hun kinderen gelukkig zijn. Wanneer je kind hevige emoties toont, kan dit jou als ouder onzeker maken. Lees in dit artikel hoe je kan reageren op hevige emoties bij je kind.

Lees meer
Ik ben goud waard: recensie

Ik ben goud waard: recensie

Tine     13.02.2021

Ik had eerder al het boek ‘opvoeden tot zelfvertrouwen’ van Steven Gielis gelezen en was erg enthousiast over zijn no-nonsens-schrijfstijl.…

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?