Taalontwikkeling stimuleren? Enkele tips voor thuis.

Tine     09.07.2020

Dit artikel vind je ook op minimi.be.

Loopt de taalontwikkeling van je zoon of dochter wat vertraagd? Of wil je de taalontwikkeling van je zoon of dochter een boost geven? Daarvoor hoef je geen dure taalspellen te kopen. Elke situatie in huis biedt leerkansen. In dit artikel beschrijf ik enkele voorbeelden die je meteen kan toepassen.

Taalontwikkeling in bad

Denk even aan dagelijkse routines zoals verzorging of eetsituatie, hier kan je heel wat woordenschat aan koppelen. Zit je kind in bad? Neem even de tijd om de lichaamsdelen te benoemen die je wilt wassen. “Nu de buik wassen, nu de rug wassen,…”. Tegenstellingen zoals nat en droog kan je ook inoefenen in deze situatie. “Kijk, nu ben je helemaal nat, nat van het water!” En wanneer je je kind afdroogt, “deze arm is nu droog, dit been is nu droog, nu ben je helemaal droog!” Bedenk dat kinderen woorden minstens 7 keer moeten horen alvorens ze dit in hun hoofdje opslaan. Herhaling is dus echt een must.

Taalontwikkeling in de keuken

Een voorbeeld in de keuken: benoem wat je aan het doen bent, bijvoorbeeld een boterham smeren of een appel schillen. Biedt dan de boterham of de appel in stukjes aan. Laat je kindje eerst aan jou tonen dat hij of zij nog wilt. Zo leert je kind dat communicatie een functie heeft.

Heeft je kindje gemorst? Kuis het dan niet meteen op, maar wacht op reactie van je kindje en geef taal aan wat je doet “oh, nu is je sapje gevallen, nu is de vloer helemaal vuil, mama zal het opkuisen”.

Taalontwikkeling bij gevoelens

Ook gevoelens mag je al benoemen bij jonge kinderen. Valt de toren van je kind om? Snel dan niet meteen toe om hem opnieuw te maken. Wacht even af hoe je kind hierop reageert en speel hierop in. “Nu ben je geschrokken hé, de toren viel plots naar beneden.” Of “wat een groot verdriet, nu is je toren stuk.”. Wacht met hem terug te maken tot je kind je dit vraagt. Hij kan dit zeggen door je vragend aan te kijken of door een blokje te pakken en dit aan jou te geven.

Twijfel je of de taalontwikkeling van je kind vertraagd verloopt? Neem dan contact op met een logopedist. De Appelboom is een praktijk gespecialiseerd in de begeleiding van jonge kinderen met een (vermoeden van) taalontwikkelingsvertraging.

Onderwerpen klik voor meer berichten

opvoeding 15

Reactie

Lees ook

Verbindende communicatie: inleiding

Verbindende communicatie met je kind: een inleiding

Tine     29.03.2020

Verbindende communicatie of Geweldloze Communicatie werd voor het eerst geïntroduceerd door Marshall Rosenberg.

Lees meer
Terugblikken op je dag (foto mama baas)

De voordelen van met je kind terugkijken op zijn dag

Tine     11.10.2019

"Hoe was je dag?" hoor je vaak op het einde van de dag. Een korte “goed” is een veel gehoord antwoord. Toch heeft terugkijken op je dag heel wat voordelen. 

Lees meer
Kinderen zelfstandig aan de slag

Help, mijn kinderen zijn nu al lastig! En nu?

Tine     18.03.2020

Kinderen hebben nu al 3 dagen geen les meer gehad op school en sinds vandaag mag je ook je woning niet meer verlaten. Zijn je kinderen nu al lastig?

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?