Talentgedreven werken in De Appelboom

Tine      27.11.2019

Wat is talent? 

Waar kreeg jij de afgelopen periode zo veel energie van? Waar kijk je naar uit? Grote kans dat hier een talent mee gemoeid is. Talenten worden in de media vaak benoemd als buitengewone prestaties, zoals de hoogtesprong van Nafi Thiam. En dat is jammer, want talenten zijn in feite persoonlijkheidskenmerken. En dat heeft iedereen. Enkele kenmerken van talenten: je vindt het helemaal niet zo speciaal; wanneer je met je talent bezig bent, vliegt de tijd, talent wordt zichtbaar in een stimulerende context,… 

Talentgedreven werken

Je meldt je kind aan met een probleem en dat is logisch. Wanneer echter de focus op het probleem ligt, loert de kans op het ontwikkelen van faalangst. Door in te zetten op talenten, versterken we het kind van binnenuit. We helpen hem of haar veerkracht, zelfvertrouwen en weerbaarheid op te bouwen. We maken zichtbaar dat hun problematiek een eigenschap is, en niet hun identiteit. 

Concreet? 

Bij de intake heb ik oog voor de talenten van je kind. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk te weten wat je kind graag doet en waarom. Bij sommige kinderen doe ik een talenten-interview.  Tijdens de therapie maak ik gebruik van de talenten van het kind. Een mooimaker mag bijvoorbeeld steeds met speciale stiftjes schrijven, een bewuste beweger hoeft niet op zijn stoel te blijven zitten, een foutenspeurneus mag een gekke bril opzetten, …  

Meer info?

Onderwerpen klik voor meer artikels

Delen laat anderen weten dat je dit interessant vindt

Berichten

Kind maakt inlegpuzzel

Puzzelen, wat leert je kind?

Tine      23.02.2020

Kinderen leren verschillende vaardigheden tijdens het puzzelen. Meer elementen dan enkel het aantal stukjes bepalen de moeilijkheidsgraad van een puzzel.
Time-out alternatieven (foto van https://psychogoed.nl/opvoeden-zonder-straf/)

Time-out alternatieven

Tine      15.02.2020

Time-out is meestal je kind in de hoek zetten. Idee is dat je kind leert door even afgezonderd na te denken over zijn gedrag. Wel, het tegendeel is waar.
Mama's en vrije tijd

Vrije tijd: een recht voor iedereen, ook voor mama’s

Tine      02.02.2020

Denk even terug aan de tijd zonder kinderen. Hoe zag die eruit? Wat deed je toen? Afspreken met vrienden, gaan joggen, naar het clubhuis? Hoe ziet je weekend er nu uit? Wat doe je niet meer omdat er kinderen zijn?