Talentgedreven werken in De Appelboom

Tine      27.11.2019

Wat is talent? 

Waar kreeg jij de afgelopen periode zo veel energie van? Waar kijk je naar uit? Grote kans dat hier een talent mee gemoeid is. Talenten worden in de media vaak benoemd als buitengewone prestaties, zoals de hoogtesprong van Nafi Thiam. En dat is jammer, want talenten zijn in feite persoonlijkheidskenmerken. En dat heeft iedereen. Enkele kenmerken van talenten: je vindt het helemaal niet zo speciaal; wanneer je met je talent bezig bent, vliegt de tijd, talent wordt zichtbaar in een stimulerende context,… 

Talentgedreven werken

Je meldt je kind aan met een probleem en dat is logisch. Wanneer echter de focus op het probleem ligt, loert de kans op het ontwikkelen van faalangst. Door in te zetten op talenten, versterken we het kind van binnenuit. We helpen hem of haar veerkracht, zelfvertrouwen en weerbaarheid op te bouwen. We maken zichtbaar dat hun problematiek een eigenschap is, en niet hun identiteit. 

Concreet? 

Bij de intake heb ik oog voor de talenten van je kind. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk te weten wat je kind graag doet en waarom. Bij sommige kinderen doe ik een talenten-interview.  Tijdens de therapie maak ik gebruik van de talenten van het kind. Een mooimaker mag bijvoorbeeld steeds met speciale stiftjes schrijven, een bewuste beweger hoeft niet op zijn stoel te blijven zitten, een foutenspeurneus mag een gekke bril opzetten, …  

Meer info?

Onderwerpen klik voor meer artikels

Delen laat anderen weten dat je dit interessant vindt

Lees ook

WereldTOSdag

Wereld TOS dag op vrijdag 16 oktober

Tine      14.10.2020

Op vrijdag 16 oktober is het wereld TOS dag. Dit artikel geef meer info over TOS.
jongen met tablet

Taal stimuleren met multimedia: deel 3

Tine      05.10.2020

Dit artikel beschrijft aandachtspunten en suggesties rond het gebruik van apps bij het stimuleren van de taal van je kind.
2 verschillende sokken

Leer je kind zich zelfstandig aankleden

Eline      06.09.2020

De eerste week school is achter de rug. Vermijd de ochtendrush. Met de tips in dit artikel leer je je kind zich zelfstandig aankleden.