Time-out alternatieven

Tine     15.02.2020

Je dochter heeft haar broer gekletst, je peuter heeft aan de staart van de poes getrokken, je zoon scheurt een bladzijde uit een boek. Wat doe je?

Een van de meest gebruikte vormen van time-out is je kind in de hoek zetten. Deze strategie wordt veel voorgesteld als reactie op ongewenst gedrag. De idee is dat een kind leert door even afgezonderd te worden en door na te denken over zijn gedrag. Wel, het tegendeel is waar.

Wanneer je je kind in time-out zet, voelt hij zich alleen. “Stomme mama”, “ik doe het altijd verkeerd”, zijn mogelijke gedachten door het hoofd van je kind. Wil je dat hij echt nadenkt over zijn gedrag, moeten eerst zijn emoties bekoeld zijn en moet hij zich verbonden voelen met jou.

Time-in als alternatief

Hoe doe je dat, verbinding creëren? Probeer je in de plaats van je kind te stellen. Wat zou de reden kunnen zijn van zijn gedrag? De broer heeft misschien een speeltje afgepakt, de peuter vindt een zachte staart wel grappig en wil dit van dichterbij bekijken, je zoon heeft een drukke dag achter de rug en kan zijn gevoelens op geen andere manier onder woorden brengen.

Zeg neen tegen gedrag en ja tegen gevoelens. Bijvoorbeeld: “ik zie dat je erg boos bent en dat is ok. Slaan doen we niet”. Zet eventueel het speelgoed even opzij. “Die poes heeft wel een leuke staart hé. Als je eraan trekt, doet dat pijn. Trekken aan de staart doen we niet. Zal ik de poes proberen te pakken?” Geef krantenpapier aan je zoon waarmee hij zich kan uitleven.

Als je de storm voelt aankomen, probeer de uitbarsting dan te voorkomen door extra in te zetten op verbinding: een aai over het hoofd, een knuffel, een boekje lezen. Een ‘time-in’ dus.

Time-out voor jezelf

De hierboven beschreven aanpak werkt enkel wanneer je zelf rustig kan blijven. Wanneer je je eigen emoties kan scheiden van deze van je kind. Dat is in het begin niet zo gemakkelijk. Het is een erg logische reactie dat je boos wordt wanneer je je kind dingen ziet doen die je had willen voorkomen. Geef jezelf dan een time-out: ga naar het toilet, naar je slaapkamer, … Een ruimte waarin je even zelf tot rust kan komen.

Leermoment

Kinderen leren door een time-in dat jij er voor hen bent, in alle omstandigheden, ook wanneer ze geen blijf weten met hun emoties. Door zelf in time-out te gaan geef je je kinderen een voorbeeld om op een niet-agressieve manier om te gaan met overweldigende emoties.

Meer lezen over alternatieven voor time-out?

Onderwerpen klik voor meer berichten

opvoeding 15 onvoorwaardelijk ouderschap 6

Reactie

Lees ook

Leesmotivatie verhogen

Leesmotivatie van je kind verhogen: 8 tips

Tine     31.03.2020

In dit artikel geef ik 8 tips om de leesmotivatie bij je zoon of dochter te verbeteren.

Lees meer
Voorlezen peuters tips

Hoe stimuleer ik mijn peuter om naar een boek te grijpen?

Tine     03.08.2019

Wil je je peuter graag een boek aanbieden? Ben je soms terughoudend uit vrees voor brokken? Ontdek hier hoe je samen met je peuter aan de slag kunt.

Lees meer
Het verhaal achter Tine

Het verhaal achter Tine

Tine     13.10.2019

Via Brené Brown leerde ik het gedicht ‘de man in de arena’ kennen. Ik loop al lang met verschillende ideeën in mijn hoofd rond. Hier sta ik dan, met het verhaal achter Tine.

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?