Time-out alternatieven
Tine 15.02.2020
Je dochter heeft haar broer gekletst, je peuter heeft aan de staart van de poes getrokken, je zoon scheurt een bladzijde uit een boek. Wat doe je?
Een van de meest gebruikte vormen van time-out is je kind in de hoek zetten. Deze strategie wordt veel voorgesteld als reactie op ongewenst gedrag. De idee is dat een kind leert door even afgezonderd te worden en door na te denken over zijn gedrag. Wel, het tegendeel is waar.
Wanneer je je kind in time-out zet, voelt hij zich alleen. “Stomme mama”, “ik doe het altijd verkeerd”, zijn mogelijke gedachten door het hoofd van je kind. Wil je dat hij echt nadenkt over zijn gedrag, moeten eerst zijn emoties bekoeld zijn en moet hij zich verbonden voelen met jou.
Time-in als alternatief
Hoe doe je dat, verbinding creëren? Probeer je in de plaats van je kind te stellen. Wat zou de reden kunnen zijn van zijn gedrag? De broer heeft misschien een speeltje afgepakt, de peuter vindt een zachte staart wel grappig en wil dit van dichterbij bekijken, je zoon heeft een drukke dag achter de rug en kan zijn gevoelens op geen andere manier onder woorden brengen.
Zeg neen tegen gedrag en ja tegen gevoelens. Bijvoorbeeld: “ik zie dat je erg boos bent en dat is ok. Slaan doen we niet”. Zet eventueel het speelgoed even opzij. “Die poes heeft wel een leuke staart hé. Als je eraan trekt, doet dat pijn. Trekken aan de staart doen we niet. Zal ik de poes proberen te pakken?” Geef krantenpapier aan je zoon waarmee hij zich kan uitleven.
Als je de storm voelt aankomen, probeer de uitbarsting dan te voorkomen door extra in te zetten op verbinding: een aai over het hoofd, een knuffel, een boekje lezen. Een ‘time-in’ dus.
Time-out voor jezelf
De hierboven beschreven aanpak werkt enkel wanneer je zelf rustig kan blijven. Wanneer je je eigen emoties kan scheiden van deze van je kind. Dat is in het begin niet zo gemakkelijk. Het is een erg logische reactie dat je boos wordt wanneer je je kind dingen ziet doen die je had willen voorkomen. Geef jezelf dan een time-out: ga naar het toilet, naar je slaapkamer, … Een ruimte waarin je even zelf tot rust kan komen.
Leermoment
Kinderen leren door een time-in dat jij er voor hen bent, in alle omstandigheden, ook wanneer ze geen blijf weten met hun emoties. Door zelf in time-out te gaan geef je je kinderen een voorbeeld om op een niet-agressieve manier om te gaan met overweldigende emoties.
Reactie