Voorlezen aan baby’s en peuters: zo doe je dat

Tine     21.01.2021

Dit artikel staat ook op minimi.be.

Bij voorlezen denk je misschien spontaan aan het lezen van een prentenboek aan je kleuter. Maar ook aan baby’s en peuters kan je voorlezen. Op voorlezen staat immers geen leeftijd! Bij deze doelgroep gaat het natuurlijk nog niet over het vertellen van een verhaal. De hele beleving is belangrijk: gezellig samen zijn, in contact komen met boeken, …

Voorlezen aan baby’s

Baby’s steken alles in hun mondje, dus ook boekjes. Badboekjes of stoffen boeken kan je gemakkelijk weer reinigen. Dat maakt deze boeken uitermate geschikt om met je baby te lezen. Ook boeken met contrasten of voelboeken zijn geschikt voor baby’s. Het contact met mama of papa is veel belangrijker dan wat je vertelt. Speel met je stem, gebruik je intonatie. Geniet met je baby van het moment samen.

Enkele boekentips om samen met je baby te lezen:

  • Hallo Baby! Lekker spelen. Met dit boek maakt je baby kennis met vormen en zwart-witcontrasten. Dagelijkse thema’s zoals aankleden en eten maken komen aan bod.
  • Knuffelboekje Poes. Dit boekje kan je kleine spruit zelf vasthouden. Hoe voelt het? De zwart-wit-dieren vouwen als een accordeon open.
  • Baby’s knisperboekje. Nog een knisperboekje, deze keer in heldere, contrasterende kleuren.
  • Nijntje aankleedboek. Een zacht boekje met interactieve elementen. Kleed Nijntje aan totdat ze klaar is om met de fiets op pad te gaan!
  • Dit is Gonnie! Buggyboekje. De oranje klip maakt het boekje geschikt om aan je buggy te hangen. Je baby kan met de lintjes spelen en bijten in de hoek van het boek. Ook dat is boeken verkennen!

Voorlezen aan peuters

Een peuter wilt alles zellef doen, dus ook op ontdekking gaan met boekjes. Aanwijsboekjes, flapboeken, voelboeken, schuifboeken,… allemaal geschikt voor peuters. Geef de regie uit handen en laat je inspireren door dit filmpje.

Enkele boekentips om samen met je peuter te lezen:

  • Mijn eerste gereedschapskistje. Mooi aanwijsboek waarbij je peuter de voorwerpen ook echt uit het koffertje kan nemen.
  • Vormen. Dat op kunst geen leeftijd bestaat, bewijst dit boekje. Je peuter komt in aanraking met werk van bekende kunstenaars, waaronder Mondriaan.
  • Kleine ezel gaat in bad. Een vertederend verhaal over een kleine ezel die helemaal geen zin heeft om in bad te gaan.
  • Ik help… de brandweer viel bij ons thuis erg in trek. Het lijkt of je echt samen met Finne de brandweervrouw op pad gaat!
  • Rupsje Nooitgenoeg, een klassieker! Het herhalende karakter van het boek valt erg in trek bij peuters.

Onderwerpen klik voor meer berichten

voorlezen peuters 1 digitaal voorlezen 2 voorlezen 3

Reactie

Lees ook

Een voorleesritueel: hoe doe je dat?

Een voorleesritueel: Hoe doe je dat?

Tine     15.11.2019

Op 16 november start de voorleesweek. Dit jaar is het thema “voorleesrituelen”. Maar wat als je nog geen voorleesritueel geïnstalleerd hebt? Ontdek het hier

Lees meer
digitale prentenboeken of e-boeken

8 prentenboeken om voor te lezen op je tablet

Tine     02.11.2020

In dit artikel bespreek ik enkele apps waarmee je kan voorlezen uit digitale prentenboeken of e-boeken. Dat is handig nu de bibliotheken opnieuw gesloten zijn. En wie weet wordt het een gewoonte ;).

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?