Vrije tijd: een recht voor iedereen, ook voor mama’s

Tine     02.02.2020

Denk even terug aan de vrije tijd zonder kinderen. Hoe zag die eruit? Wat deed je toen? Afspreken met vrienden, gaan joggen, naar het clubhuis? Hoe ziet je weekend er nu uit? Wat doe je niet meer nu je kinderen hebt?

Dat je leven er anders uitziet met kinderen hoef ik je niet te vertellen, en dat is ook ok. Je hoeft echter niet alles opzij te schuiven voor je kinderen, want jij hebt ook recht op je vrije tijd. Vind je het prettig om mee naar de voetbalmatch te gaan? Doe dan vooral voort! Mijn uitnodiging aan jou is om even stil te staan bij de activiteiten die je onderneemt: doe je dit vanuit plezier of vanuit een verplichting? Wanneer je veel taken vanuit een verplichting doet en weinig of geen vanuit plezier, bestaat het risico dat je vanbinnen ‘verarmt’: je hebt minder energie, minder geduld, minder emotionele ruimte om beschikbaar te zijn voor de noden van je kind.

Vergelijk het met zuurstofmaskers in een vliegtuig: wanneer deze naar beneden komen, moet je eerst die van jezelf opzetten en dan pas die van je kinderen. Je kan je kinderen maar helpen als je zelf voldoende zuurstof hebt.

Vrije tijd om bij te tanken

Hoe tank jij je energiepijl weer bij? Als meditatie of yoga je ding is, doe dit dan rustig verder. Begin er niet mee vanuit de gedachte “om aan zelfzorg te doen, moet ik yoga doen”, want dit werkt niet. Waar kijk jij naar uit? Wat gaf jou vorige keer energie? Wanneer vliegt de tijd? Is dit terwijl je rozen snoeit? Terwijl je een cake bakt? Wanneer je gaat joggen? Vrienden ontmoet? Ik nodig je uit om dit minstens 1x per week te doen. Plan het desnoods in je agenda.

“Ja, maar wie past er dan op mijn kinderen?”

“Ja, maar wie past er dan op mijn kinderen?” kan je je misschien afvragen. Aan wie kan je je kinderen met een gerust hart toevertrouwen? Misschien wilt je zoon wel bij het vriendje in de buurt gaan spelen. Win-win.

Wat is voor jou de functie van een onthaalmoeder of crèche: zorgt deze ervoor dat je kan gaan werken? Of kan je hierdoor je aandacht onverdeeld besteden aan wat je – naast je kinderen – echt belangrijk vindt?

Geen tijd voor vrije tijd?

“Ik heb er geen tijd voor.”

Nog een bedenking: “Ik heb er geen tijd voor.” Maak er tijd voor ????. Welke taken kan je uitbesteden? Kan je een beurtrol afspreken om de kinderen naar de hobby’s te brengen en te halen? Huishoudhulp al overwogen? Kan je eens gaan eten bij de buren (als zij het leuk vinden om te koken natuurlijk)?

Voel je een enorme weerstand bij dit alles? Daar kan ik inkomen. Als mama voel je heel goed aan wat je kinderen nodig hebben en wat het beste is voor hen. En wat is het beste voor jou? Wie ontfermt er zich over jou? Raakt dit een gevoelige snaar? Laat je hierin begeleiden. Ik gun jou en je kinderen een mama met vrije tijd.

Onderwerpen klik voor meer berichten

opvoeding 15 vrije tijd 1 zelfzorg 1

Reactie

Lees ook

Democratisch opvoeden

Democratisch opvoeden

Tine     15.09.2020

In dit artikel deel ik enkele inspirerende quotes die me zijn bijgebleven na de opleiding succesvol democratisch opvoeden bij Jürgen Peeters.

Lees meer
ruzie om beer

Samen spelen: een leerproces

Tine     14.08.2020

Echt samen spelen kan pas rond de leeftijd van 4 jaar. Hoe kan je dat samenspel stimuleren. In dit artikel vind je enkele tips.

Lees meer
Terugblikken op je dag (foto mama baas)

De voordelen van met je kind terugkijken op zijn dag

Tine     11.10.2019

"Hoe was je dag?" hoor je vaak op het einde van de dag. Een korte “goed” is een veel gehoord antwoord. Toch heeft terugkijken op je dag heel wat voordelen. 

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?