Eerstelijnspsycholoog (ELP) voor kinderen en jongeren
Wie komt in aanmerking voor ELP?
Tine is eerstelijnspsycholoog. Kinderen en jongeren die zich niet goed in hun vel voelen kunnen op de praktijk terecht voor eerstelijnspsychologie (ELP). Herken je je in één van onderstaande vragen?
- Ik word gepest, wat moet ik doen?
- Mijn kind is angstig, hoe kan hij zijn angsten overwinnen?
- Ik kreeg een diagnose autisme, wat betekent dit?
- Mijn tiener heeft weinig zelfvertrouwen/voelt zich eenzaam, wat te doen?
- Ik voel me niet altijd goed in mijn vel en praat niet graag over mijn gevoelens, mijn ouders maken zich zorgen en denken dat ik best eens met iemand ga praten.
- Ik ben op, het opvoeden valt me zwaar, hoe kan ik terug sterk in mijn schoenen leren staan?
- Ik vraag me af of mijn kind zijn gedrag past bij de ontwikkeling. Is er meer aan de hand?
Wat doet een eerstelijnspsycholoog?
Afhankelijk van de vraag, plan ik een afspraak met het kind of de jongere of met de ouders. Tijdens een gesprek pijl ik naar krachten en sterktes in jouw gezinscontext. Ik luister ook naar onderliggende noden en ga samen met jou op zoek naar passende strategieën om je noden te vervullen. De therapie is gebaseerd op verschillende kaders: oplossingsgericht werken, talentgedreven werken en verbindende communicatie.
Voor ernstige psychische problemen zoals depressie, verslaving, eetstoornis, psychoses, … verwijs ik door naar een therapeut in jouw buurt.
ELP Praktisch
Plan een intakegesprek. In dit gesprek bespreken we je zorgvragen en gaan we na of je in aanmerking komt voor eerstelijnspsychologie. Info over terugbetaling lees je in dit artikel.
De sessies kunnen zowel op de praktijk als online plaatsvinden.