Omgaan met hevige emoties bij mijn kind

Tine     03.05.2020

Dit artikel verscheen ook eerder op minimi.

Je kind heeft de ene woedebui na de andere of barst telkens in tranen uit wanneer hij met frustratie te maken heeft. Je niet onbekend?

Onrijpe hersenen

Emoties reguleren bestaat uit 4 stappen:

  • het gevoel gewaar worden
  • aan dit gevoel een naam koppelen
  • de emotie op een gepaste manier uiten
  • zichzelf op een adequate manier terug kunnen kalmeren.

Het duurt tot ongeveer de leeftijd van 6 jaar voordat kinderen dit min of meer kunnen. Jonge kinderen hebben hun ouders (of andere verzorgingsfiguur) heel erg nodig om te leren omgaan met de woelige gevoelens die in een kinderlijfje huizen. Dit geldt ook voor kinderen die te maken hebben met stress of oudere kinderen met een jongere ontwikkelingsleeftijd.

Hoe ga je om met hevige emoties bij je kind?

Blijf zelf rustig

Dit is een heel belangrijke stap, maar vaak erg moeilijk toe te passen. Je kind leed zien lijden kan voor jou een trigger zijn om ook kwaad of verdrietig te worden. Toch is het erg belangrijk om zelf de rust te bewaren. Wanneer jij ook boos wordt, gaat je kind nog bozer worden. Dit doet de situatie enkel maar escaleren.

Laat merken dat je er bent voor je kind

Blijf in de buurt. Laat aan je kind merken dat je er bent voor hem, ook als hij het moeilijk heeft. Je kan zeggen “ik blijf hier bij jou” of naast je kind gaan zitten. Voel bij jezelf aan wat werkt voor jou en wat past in de situatie. Een filmpje waarop een man te zien is die nabij blijft bij de hevige emoties van zijn kind circuleert al een tijdje op Facebook. Bekijk het filmpje hier.

Geef taal aan de emoties van je kind

Verwoord wat je ziet, “je gezicht wordt helemaal rood, het lijkt erop dat je boos bent”. Doe dit pas wanneer je contact kan maken met je kind. Oefen dit buiten het strijdtoneel. Vraag je kind hoe iemand op tv zich zou voelen. Zet hiervoor eventueel de pauzeknop aan. Er zijn ook verschillende kinderboeken in de handel die over emoties gaan.

Toon empathie voor de situatie

“Je probeerde een hoge toren te bouwen en toen viel die om. Nu is de toren stuk. Ik snap dat je hier boos om bent.” In de Pixar film ‘Inside Out’ wordt empathie tonen zeer helder in beeld gebracht. Bekijk het filmfragment hier.

Wacht op het initiatief van het kind

Probeer niet meteen een oplossing te bedenken. Misschien zegt je kind zelf wel “terug maken” en dan kunnen jullie samen de toren weer opbouwen.

Check even bij jezelf hoe het met jou gaat

Reflecteer even over de situatie: welke emoties heb je gevoeld? Het kan zijn dat je je verdrietig voelt, omdat je wilt dat je kind gelukkig is. Of je voelt je kwaad omdat je kind zijn zus pijn doet en niets lijk te werken. Ook die emoties mogen er zijn. Probeer mild te zijn naar jezelf. Kinderen hebben geen perfecte ouders nodig.

Onderwerpen klik voor meer berichten

opvoeding 15 emoties 1

Reactie

Lees ook

Leesmotivatie verhogen

Leesmotivatie van je kind verhogen: 8 tips

Tine     31.03.2020

In dit artikel geef ik 8 tips om de leesmotivatie bij je zoon of dochter te verbeteren.

Lees meer
Verbindende communicatie: inleiding

Verbindende communicatie met je kind: een inleiding

Tine     29.03.2020

Verbindende communicatie of Geweldloze Communicatie werd voor het eerst geïntroduceerd door Marshall Rosenberg.

Lees meer
Terugblikken op je dag (foto mama baas)

De voordelen van met je kind terugkijken op zijn dag

Tine     11.10.2019

"Hoe was je dag?" hoor je vaak op het einde van de dag. Een korte “goed” is een veel gehoord antwoord. Toch heeft terugkijken op je dag heel wat voordelen. 

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?