Therapie

Logopedie

Taal verbindt ons.
Kinderen

Verloopt de communicatie tussen jou en je kind wel eens moeilijk? “Als hij me zou begrijpen, zou alles toch veel gemakkelijker gaan” of “kon hij al maar praten” zijn gedachten die je mogelijk te binnen schieten. Ik specialiseerde me in het onderzoek en de behandeling van kinderen met taal- en communicatieproblemen. Je kan op de praktijk terecht voor individuele taaltherapie, ouderbegeleiding en meertalig taalonderzoek.

Lees meer

Volwassenen

Heb je recent een hersenletsel opgelopen? Dan is de kans groot dat je moeilijkheden ondervindt in je communicatie. Kan je moeilijk een gesprek volgen? Weet je wel wat je wilt vertellen, maar komt het er niet zo goed uit? Kan je moeilijk op je woorden komen? Dit zijn aspecten die tijdens logopedie ingeoefend kunnen worden. Tijdens de therapie is er ook ruimte om de impact van het hersenletsel op het dagelijks leven te bespreken.


Ergotherapie

Psychomotoriek: grove moteriek, evenwicht, lichaamscontrole, lateralisatie

-- Mijn kind kan in de klas niet blijven stilzitten op zijn stoel
-- Mijn dochter heeft een slechte schrijfhouding. Ze plakt met haar neus tegen haar blad
-- Mijn zoon heeft moeilijkheden met fietsen. Als hij naar rechts kijkt, trekt hij ook aan de rechterkant van zijn stuur

Tijdens ergotherapie wordt er door middel van methodes, zoals schrijfdans, reflexintegratie, ... oefeningen aangeboden om het evenwicht, lichaamscontrole, grove motoriek te stimuleren.

Schoolse vaardigheden: schrijven, knippen en andere fijn motorische vaardigheden

-- Mijn kind verwisselt de letters b en p of 43 met 34 wat nu?
-- Mijn kind ervaart pijn tijdens het schrijven
-- op school zegt de juf dat mijn kind zijn potlood verkeerd vast houdt
-- Mijn kind van 6 jaar oud verwisselt van voorkeurshand tijdens kleuren, is dit normaal?
-- de juf geeft mijn kind minder punten omdat zijn geschrift vaak onleesbaar is

Zit je met vragen rond de ontwikkeling van schoolse vaardigheden bij je kind? Ergotherapie biedt ondersteuning op maat om deze vaardigheden onder de knie te krijgen of alternatieven aan te bieden om het maximum uit je kind te halen. Tijdens een intakegesprek bespreken we de moeilijkheden, maar ook de talenten en interesses van je kind om de groeikansen te stimuleren.

Zelfredzaamheid

-- Mijn kind ondervindt moeilijkheden met veters strikken
-- Hoe leer ik me aankleden als ik maar één arm en hand kan gebruiken?
-- Mijn kind heeft nood aan hulpmiddelen in het dagelijkse leven

Ervaar je als ouder bij je kind moeilijkheden bij dagelijkse handelingen, dan kan ergotherapie een helpende hand bieden. De ergotherapeut geeft advies rond hulpmiddelen in het dagelijkse leven. Ook het geven van training op maat kan het aanleren van vaardigheden bevorderen.


Coaching

Opvoeding & ouderschap

Perfectie hoeft niet

Kinderen opvoeden, het is een full-time job. Soms lijkt het wel of je nood hebt aan vakantie. Kan dat dan?

Je kan op de praktijk terecht voor opvoedingsondersteuning en ouder-kind-coaching. We bespreken samen waar je in de opvoeding van je kind(eren) tegenaan loopt, welke rollen, naast ouder zijn, je allemaal vervult en hoe je met plezier je rol als ouder kan innemen.


Spel en ontwikkeling

Spelen is de hoogste vorm van onderzoek

Wat mag ik van mijn kind verwachten? Hoe kan ik mijn kind spelenderwijs stimuleren? Welk speelgoed koop ik het best voor mijn kind? Je kan met je vragen vrijblijvend terecht bij Tine. Neem zeker ook eens een kijkje op de-fonkeling.be.


Workshops & Vorming

Taalstimulering

Je kan bij De Appelboom vorming volgen over taalstimulering bij kinderen. Hou de facebookpagina in de gaten of neem vrijblijvend met Tine contact op voor meer informatie.


De Appelboom@Home

Een theetje, een koekje, andere mama’s, een ongedwongen sfeer en een gespreksleider. Dat is het recept voor De Appelboom@Home. Hou de facebookpagina in de gaten of neem vrijblijvend met Tine contact op voor meer informatie.