Logopedisch onderzoek

Onderzoek bij de start van therapie

Wanneer een kind start met therapie is het noodzakelijk om een logopedisch onderzoek te doen. Dit is nodig voor de terugbetaling van logopedie, maar is ook essentieel voor het behandelplan. Uit het onderzoek blijkt immers welke taalvaardigheden een duwtje in de rug nodig hebben. Het taalonderzoek is een beginmeting. Na een jaar therapie gebeurt dezelfde test. Zo kunnen we vooruitgang goed meten.

Bij de start van taaltherapie is het ook nodig om een intelligentieonderzoek te laten doen. Dit is helaas verplicht in functie van de terugbetaling. Hiervoor verwijs ik door naar een psycholoog in jouw buurt. Hou er rekening mee dat het intelligentie-onderzoek niet is inbegrepen in het tarief van het logopedisch onderzoek.

Meertalig taalonderzoek

Voed je je kind meertalig op en verloopt zijn of haar taalontwikkeling vertraagd? Dan is meertalig taalonderzoek nodig. Naast een taaltest in het Nederlands, gebeurt ook een spelobservatie in het Nederlands en in de moedertaal. Hiervoor werk ik samen met een taalanalist. Deze persoon vertaalt de verkregen taalstaal naar het Nederlands, met inbegrip van gemaakte fouten. Door beide taalstalen met elkaar te vergelijken, verkrijgen we inzicht over de aard van de taalontwikkelingsvertraging. Indien er geen vertraging is in de moedertaal, spreken we over een taalverschil. In dat geval wordt logopedie niet terugbetaald. 

Een taalanalist is een vertaler of een tolk die de bijkomende opleiding voor meertalig taalonderzoek gevolgd heeft. Elke taalanalist hanteert zijn eigen prijs voor het uitvoeren van een taalanalyse. In het tarief van het logopedisch onderzoek is de taalanalyse niet inbegrepen. Hou hier rekening mee.

Reactie

Lees ook

Mama's en vrije tijd

Vrije tijd: een recht voor iedereen, ook voor mama’s

Tine     02.02.2020

Denk even terug aan de vrije tijd zonder kinderen. Hoe zag die eruit? Wat deed je toen? Afspreken met vrienden, gaan joggen, naar het clubhuis? Hoe ziet je weekend er nu uit? Wat doe je niet meer omdat er kinderen zijn?

Lees meer
aanpassing honorarium

Conventie 2022-2023: een update

Tine     29.06.2022

Wat is een conventie? Beroepen binnen de ziekteverzekering, zoals logopedisten, maken overeenkomsten tussen de beroepsbeoefenaars (logopedisten), de verzekeraars en de…

Lees meer
Unconditional parenting - Alfie Kohn

Visie op onvoorwaardelijk ouderschap

Tine     04.08.2019

Onvoorwaardelijke ouderschap gaat weg van het klassieke straffen en belonen. We bekijken in detail het boek ‘Unconditional Parenting’ van Alfie Kohn.

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?