Uitbreiding terugbetaling psychologie: eerstelijnspsychologie

Tine     25.12.2020

Wat is een eerstelijnspsycholoog (ELP)?

Dat een doktersbezoek voor een groot deel wordt terugbetaald, is in België een evidentie. De medische gezondheidszorg is hier sterk uitgebouwd. Maar wat met geestelijke gezondheidszorg? Sessies bij een psycholoog werden sinds kort niet door het RIZIV terugbetaald. Daar is nu verandering in gekomen.

Sinds april 2020 worden sessies bij een eerstelijnspsycholoog of orthopedagoog ook voor kinderen (0-18 jaar) terugbetaald. Voor meerderjarigen is ook een aanbod uitgewerkt. In dit artikel beperk ik me tot het aanbod voor minderjarigen.

De conventie is sinds 1 januari 2022 veranderd. Je leest in dit artikel de huidige stand van zaken.

Wie komt in aanmerking voor eerstelijnspsychologie?

Het aanbod van de eerstelijnspsycholoog richt zich tot kinderen, jongeren en adolescenten (0 – 23 jaar) met een licht of matig probleem op gebied van:

  • Emoties
  • Gedrag
  • Sociale vaardigheden

Er is geen doorverwijzing meer nodig. Enkel voor gespecialiseerde psychologische hulp heb je een voorschrift nodig. Dit aanbod is echter nog niet uitgewerkt en kan je dus ook nog niet aanvragen. Op termijn komen ook groepssessies in aanmerking.

Je moet ook in orde zijn met je ziekenfonds. Dit betekent dat je je jaarlijkse bijdrage betaalt.

Hoe gebeurt de terugbetaling van een ELP?

Je hebt recht op de terugbetaling van 10 sessies per kalenderjaar. Een sessie kost € 11 of € 4 als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming. Anders dan bij de dokter betaal je bij een ELP enkel je persoonlijk aandeel.

Waar kan je terecht voor eerstelijnspsychologie?

Eerstelijnspsychologen (ELPs) en -orthopedagogen hebben een samenwerkingsverband met een netwerk voor geestelijke gezondheid afgesloten. Ik heb me als eerstelijnsorthopedagoog aangesloten bij netwerk PANGG0-18, het samenwerkingsverband geestelijke gezondheid kinderen & jongeren in de provincie Antwerpen.

Onderwerpen klik voor meer berichten

eerstelijnspsycholoog 2 eerstelijns psychologie 2

Reactie

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?