Logopedie bij kinderen

Sociaal-communicatieve therapie

De meeste baby’s ontwikkelen spontaan sociale gerichtheid. Ze kijken naar jou als ze iets willen. Peuters steken bijvoorbeeld hun handjes omhoog als ze gepakt willen worden. Sommige kinderen zijn echte doe-het-zelvers en klimmen op de kast om te bekomen wat ze willen. Kinderen die minder gericht zijn op andere personen, komen minder in aanraking met taal. Hierdoor verloopt hun taalontwikkeling vaak vertraagd.

Deze therapie bestaat uit 2 delen: gerichte oefening in de praktijk en ouderbegeleiding. Tijdens sociaal-communicatieve therapie in de praktijk oefen ik met je kind de basisvaardigheden van communiceren: gedeelde aandacht, beurtneming, plezier delen,… Dit doen we via interactief speelgoed. Als ouder volg je de oudercursus ‘een gedeelde taal’.

Taaltherapie aan kleuters

De taalontwikkeling bij een kind kent verschillende stadia. In het begin spreken peuters met woorden, dan met 2 woorden na elkaar. Kleuters kunnen al lange en complexe zinnen maken. Spreekt je kind wel, maar is zijn taalgebruik jonger dan je verwacht op basis van zijn leeftijd? Of spreekt je kind erg onverstaanbaar? Dan kan je op de praktijk terecht voor taaltherapie.

Tijdens taaltherapie worden verschillende aspecten ingeoefend: uitbreiden van woordenschat, langer maken van zinnen, werkwoorden juist leren vervoegen, … Tijdens ouderbegeleiding komen deze aspecten ook aan bod en geef ik tips mee om dit in de thuiscontext te oefenen.

Taaltherapie aan oudere kinderen

Wanneer kinderen in de lagere school zitten verfijnt hun taalontwikkeling. Ze leren steeds meer woorden, woorden met een dubbele betekenis, grapjes maken, … Taal is nu een middel geworden om te leren. Heeft je kind moeite met het begrijpen van opdrachten? Of kan hij of zij moeilijk spontaan iets vertellen? Ook deze aspecten kunnen in taaltherapie geoefend worden.

Praktisch

Plan een kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreken we de ontwikkeling van je kind, je vragen en verwachtingen. Ik licht ook mijn werkwijze toe en leg de terugbetalingsmogelijkheden uit. Logopedie gebeurt op doktersvoorschrift. Je maakt dus best ook al een afspraak bij de huisarts.

Meestal volgt dan een taalonderzoek. Dit is niet alleen nodig voor de terugbetaling, maar is ook essentieel om het behandelplan op te stellen. Bij kinderen met een brede ontwikkelingsproblematiek verwijs ik door naar het COS in Leuven of in Antwerpen. Het taalonderzoek gebeurt dan daar.

De therapie met het kind gebeurt telkens op de praktijk. Ouderbegeleiding kan zowel op de praktijk als online plaatsvinden.

Reactie

Lees ook

Strijd mee tegen de ongelijkheid in de ziekteverzekering!

Strijd mee tegen de ongelijkheid in de ziekteverzekering!

Tine     11.04.2022

Lees meer
Terugbetaling logopedie, ergotherapie en orthopedagogie

Terugbetaling, een overzicht

Tine     02.01.2021

De Appelboom geeft sessies logopedie, ergotherapie en orthopedagogie. In dit artikel bespreken we op welke terugbetaling je kan rekenen.

Lees meer
Online ImPACT-cursus: webinar voor verwijzers

Online ImPACT-cursus: webinar voor verwijzers

Tine     22.02.2022

In een vorige post liet ik al weten dat ik een online aanbod heb uitgewerkt voor ouders van kinderen met…

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?