Kinderen zijn geen puppy's: recensie

Tine      18.01.2020

Jürgen Peeters geeft in dit boek verschillende ideeën mee om de opvoeding van jouw kinderen vorm te geven. Het is een dun boek en het taalgebruik is erg toegankelijk. De inhoud die Jurgen Peeters beschrijft nodigt uit tot reflectie. Hierdoor is het toch geen boek om tussen de soep en de patatten te lezen, wat je van een dun boek misschien wel verwacht.

Aware Parenting, geweldloze communicatie, democratische discipline, het komt allemaal aan bod in dit boek. Als je voor de eerste keer in aanraking komt met dit alternatieve paradigma is het misschien wat veel in één keer. Voor mij was het een hele mooie integratie van al deze waardevolle invalshoeken. 

Ik neem jullie even mee door de verschillende hoofdstukken:

Beginnen bij het begin

In het eerste hoofdstuk beschrijft Peeters verschillende aspecten van hechting. Hij beschrijft ook het belang van voeling hebben met je eigen lichaam en emoties. ‘De taal van huilen’, een begrip uit Aware Parenting (Aletha Solter) komt eveneens aan bod.

Varen op de wijsheid van het lichaam

In dit hoofdstuk bespreekt Peeters hoe stress, trauma en ons lichaam onze zelfsturing kunnen beïnvloeden. De kritische noot inspireert de lezer om te reflecteren over zijn innerlijk kompas. Peeters haalt kort het driedelig brein aan, waarmee duidelijk wordt dat kinderen nog niet in staat zijn om ‘te varen op de wijsheid van hun lichaam’ en, dit vul ik aan, hun ouders nodig hebben om te (co)reguleren en om emoties mee te helpen vorm geven. 

Grenzen zijn lastig en noodzakelijk

Dit hoofdstuk nodigt je uit om na te denken over je eigen grenzen. Wat is jouw grens, hoe communiceer je deze naar je kind en hoe reageer je wanneer je kind het er niet mee eens is? De vraag ‘wat als we onze kinderen af en toe eens gewoon ongelukkig lieten zijn?’ komt eveneens aan bod (vanuit de stelling van Dirk De Wachter, dat we moeten leren ongelukkig te zijn).

Opvoeden zonder straffen, belonen en andere vormen van manipulatie

Voor mij de kern van het boek. Hier legt Peeters het verschil uit tussen controlerend opvoeden en zelfsturend opvoeden. Het Aware Parenting gedachtengoed, dat in voorgaande hoofdstukken al enkele keren kort werd aangehaald, wordt hier beschreven. Nadelen van straffen en belonen en alternatieven voor straffen komen aan bod. Ook geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg wordt beschreven. Je vindt inspiratie om verbindende ervaringen aan te gaan met je kinderen.

De innerlijke plek van waaruit we opvoeden

Het begrip generatief luisteren wordt aangehaald. In dit hoofdstuk gaat de aandacht naar jou als ouder. Hoe ga je om met kwetsbaarheid? Wie voedt jou? Ook de 4 stappen van geweldloze communicatie komen opnieuw aan bod.

Leiderschap en zelfsturing: het grotere verhaal

In dit hoofdstuk vind je het antwoord op de vraag: wat is zelfsturing? Generatief leiderschap komt eveneens aan bod. Doorheen de geschiedenis hebben mensen zich op een bepaalde manier georganiseerd. Peeters legt in deze paragraaf de link met opvoeding.


Ik heb het boek intussen enkele keren gelezen en elke keer haal ik er weer iets anders uit. De eerste keer bleven vooral de praktische voorbeelden hangen, zoals de voorbeelden van verbindingen ervaringen uit hoofdstuk 4. Gaandeweg groeide ik echter in het toepassen van Aware Parenting in de opvoeding van mijn kinderen. Nu vind ik het net fijn om los te komen van concrete voorbeelden. Stukken die nu mijn aandacht trekken zijn ‘hoe is het voor jou’ en ‘kwetsbaarheid ontmoeten’. Het fijne aan dit boek is dat je je kan laten leiden door de tussentitels die je aanspreken.

Peeters schrijft het zelf: het boek wil een inspiratie bieden om de unieke handleiding van je kind te schrijven. Schrijf dus gerust je eigen verhaal!

Zelf lezen?

Liever luisteren?

Aan de slag?

De Appelboom biedt vanuit dit kader ouder-kind coaching aan

Delen laat anderen weten dat je dit interessant vindt

Lees ook

Time-out alternatieven (foto van https://psychogoed.nl/opvoeden-zonder-straf/)

Time-out alternatieven

Tine      15.02.2020

Time-out is meestal je kind in de hoek zetten. Idee is dat je kind leert door even afgezonderd na te denken over zijn gedrag. Wel, het tegendeel is waar.
Mama's en vrije tijd

Vrije tijd: een recht voor iedereen, ook voor mama’s

Tine      02.02.2020

Denk even terug aan de tijd zonder kinderen. Hoe zag die eruit? Wat deed je toen? Afspreken met vrienden, gaan joggen, naar het clubhuis? Hoe ziet je weekend er nu uit? Wat doe je niet meer omdat er kinderen zijn?
Belonen: zo verliest je kind zijn motivatie

Belonen: zo verliest je kind zijn motivatie

Tine      31.12.2019

Belonen is de laatste jaren sterk in opmars als alternatief voor straffen. Straffen en belonen zijn echter beide vormen van gedragscontrole.