Kinderen zijn geen puppy’s: recensie

Tine     18.01.2020

Jürgen Peeters geeft in dit boek verschillende ideeën mee om de opvoeding van jouw kinderen vorm te geven. Het is een dun boek en het taalgebruik is erg toegankelijk. De inhoud die Jurgen Peeters beschrijft nodigt uit tot reflectie. Hierdoor is het toch geen boek om tussen de soep en de patatten te lezen, wat je van een dun boek misschien wel verwacht.

Aware Parenting, geweldloze communicatie, democratische discipline, het komt allemaal aan bod in dit boek. Als je voor de eerste keer in aanraking komt met dit alternatieve paradigma is het misschien wat veel in één keer. Voor mij was het een hele mooie integratie van al deze waardevolle invalshoeken. 

Ik neem jullie even mee door de verschillende hoofdstukken:

Beginnen bij het begin

In het eerste hoofdstuk beschrijft Peeters verschillende aspecten van hechting. Hij beschrijft ook het belang van voeling hebben met je eigen lichaam en emoties. ‘De taal van huilen’, een begrip uit Aware Parenting (Aletha Solter) komt eveneens aan bod.

Varen op de wijsheid van het lichaam

In dit hoofdstuk bespreekt Peeters hoe stress, trauma en ons lichaam onze zelfsturing kunnen beïnvloeden. De kritische noot inspireert de lezer om te reflecteren over zijn innerlijk kompas. Peeters haalt kort het driedelig brein aan, waarmee duidelijk wordt dat kinderen nog niet in staat zijn om ‘te varen op de wijsheid van hun lichaam’ en, dit vul ik aan, hun ouders nodig hebben om te (co)reguleren en om emoties mee te helpen vorm geven. 

Grenzen zijn lastig en noodzakelijk

Dit hoofdstuk nodigt je uit om na te denken over je eigen grenzen. Wat is jouw grens, hoe communiceer je deze naar je kind en hoe reageer je wanneer je kind het er niet mee eens is? De vraag ‘wat als we onze kinderen af en toe eens gewoon ongelukkig lieten zijn?’ komt eveneens aan bod (vanuit de stelling van Dirk De Wachter, dat we moeten leren ongelukkig te zijn).

Opvoeden zonder straffen, belonen en andere vormen van manipulatie

Voor mij de kern van het boek. Hier legt Peeters het verschil uit tussen controlerend opvoeden en zelfsturend opvoeden. Het Aware Parenting gedachtengoed, dat in voorgaande hoofdstukken al enkele keren kort werd aangehaald, wordt hier beschreven. Nadelen van straffen en belonen en alternatieven voor straffen komen aan bod. Ook geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg wordt beschreven. Je vindt inspiratie om verbindende ervaringen aan te gaan met je kinderen.

De innerlijke plek van waaruit we opvoeden

Het begrip generatief luisteren wordt aangehaald. In dit hoofdstuk gaat de aandacht naar jou als ouder. Hoe ga je om met kwetsbaarheid? Wie voedt jou? Ook de 4 stappen van geweldloze communicatie komen opnieuw aan bod.

Leiderschap en zelfsturing: het grotere verhaal

In dit hoofdstuk vind je het antwoord op de vraag: wat is zelfsturing? Generatief leiderschap komt eveneens aan bod. Doorheen de geschiedenis hebben mensen zich op een bepaalde manier georganiseerd. Peeters legt in deze paragraaf de link met opvoeding.


Ik heb het boek intussen enkele keren gelezen en elke keer haal ik er weer iets anders uit. De eerste keer bleven vooral de praktische voorbeelden hangen, zoals de voorbeelden van verbindingen ervaringen uit hoofdstuk 4. Gaandeweg groeide ik echter in het toepassen van Aware Parenting in de opvoeding van mijn kinderen. Nu vind ik het net fijn om los te komen van concrete voorbeelden. Stukken die nu mijn aandacht trekken zijn ‘hoe is het voor jou’ en ‘kwetsbaarheid ontmoeten’. Het fijne aan dit boek is dat je je kan laten leiden door de tussentitels die je aanspreken.

Peeters schrijft het zelf: het boek wil een inspiratie bieden om de unieke handleiding van je kind te schrijven. Schrijf dus gerust je eigen verhaal!

Zelf lezen?

Liever luisteren?

Aan de slag?

De Appelboom biedt vanuit dit kader ouder-kind coaching aan

Reactie

Lees ook

Als je van spelen leren kan: recensie

Als je van spelen leren kan: recensie

Tine     05.02.2021

Enkele jaren terug ontmoette ik Nele Flamang voor het eerst tijdens een info-avond over verbindend opvoeden. Met haar ontwapenende stijl…

Lees meer
Voorlezen peuters tips

Hoe stimuleer ik mijn peuter om naar een boek te grijpen?

Tine     03.08.2019

Wil je je peuter graag een boek aanbieden? Ben je soms terughoudend uit vrees voor brokken? Ontdek hier hoe je samen met je peuter aan de slag kunt.

Lees meer
Visie op aware parenting

Mijn visie op aware parenting

Tine     14.09.2019

Aware parenting steunt op 3 pijlers: hechtingsbevorderend ouderschap, democratische discipline en herstel van stress en trauma. Dit is mijn visie.

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?