Leesmotivatie van je kind verhogen: 8 tips

Tine     31.03.2020

Niet alle kinderen lezen even graag. En dat is helemaal ok :). Kinderen die moeite ondervinden met lezen, hebben er echter wel baat bij om te blijven oefenen. Maar wat als de motivatie zoek is? Lees hier enkele tips om de leesmotivatie van je kind te verhogen.

Leesmotivatie tip 1: Lezen hoeft niet in een boek

Om te lezen heb je geen boek nodig. Misschien de grootste opluchting voor je kind. Wat kan je allemaal lezen?

  • de speluitleg van een nieuw gezelschapsspel
  • de postkaart van oma en opa
  • het adres van oma en opa om een kaartje terug te kunnen sturen
  • de werkbeschrijving van je naaiproject
  • het recept om koekjes te bakken
  • de instructies op je app
  • de opdrachten van je huiswerk

Leesmotivatie tip 2: Geef de voorkeur aan interesse boven avi-niveau

Je hebt misschien van de juf of meester enkele boeken meegekregen op het ‘juiste’ leesniveau. Dit is goed om het technisch lezen te blijven oefenen. Wil je de motivatie blijven behouden, mag je hier gerust van afwijken. Wilt je zoon of dochter Geronimo Stilton lezen? Of de boeken van De waanzinnige boomhut? Strips? Allemaal ok.

Leesmotivatie tip 3: Laat je kind voorlezen aan een jongere broer/zus/neef/nicht/…

Kinderen die moeite hebben met lezen krijgen hier vaak hulp voor. Dit brengt hen in een ‘hulpbehoevende rol’. Draai de rollen eens om en laat je zoon of dochter voorlezen voor een kind dat nog niet (zo goed) kan lezen. Woont deze persoon niet in je huis? Maak hier dan een filmpje van, we houden het veilig! Voorlezen voor een knuffelbeer kan ook :).

Leesmotivatie tip 4: Geef je kind de tijd om te lezen, wanneer hij luidop aan het lezen is

Luisteren naar een kind dat moeite heeft om te lezen kan misschien je geduld op de proef stellen. Geef echter je kind de tijd om zelf de woorden te verklanken. Merk je dat hij vastloopt? Lees het woord dan wel voor.

Leesmotivatie tip 5: Lees samen met je kind

Je kan op verschillende manieren samen met je kind lezen. Je kan bijvoorbeeld afwisselend een passage uit hetzelfde boek lezen. Boeken met een verschillend leesniveau lenen zich hier goed toe. De boeken uit de serie ‘leer lezen met raaf en papegaai‘ bestaan allemaal uit 3 leesniveaus. Jij kan bijvoorbeeld het moeilijkste niveau lezen, terwijl je kind dan de andere tekstballonnen leest.

Een andere mogelijkheid is ‘schaduwlezen’ of ‘koorlezen’. Dan lees je gelijktijdig met je kind. Dit ondersteunt het leesproces van je kind. In het begin is het wat zoeken om afgestemd te geraken op het tempo van je zoon/dochter. Hou vol, jullie vinden vast een goed ritme!

Leesmotivatie tip 6: Blijf voorlezen

Voorlezen wordt vaak in verband gebracht met lezen aan kinderen die nog niet kunnen lezen. Maar wie zegt dat je moet stoppen met voorlezen wanneer je kind zelf kan lezen? Een kind met dyslexie kan cognitief een complexere verhaallijn aan dan dat hij technisch kan lezen. Lees bijvoorbeeld eens Harry Potter voor.

Leesmotivatie tip 7: Ga op zoek naar alternatieven, zoals luisterboeken of e-boeken

Luisterboeken zijn boeken die je kan beluisteren, de tekst werd ingesproken door een voorleesstem.

Het geluidshuis geeft ‘hoorspelen’ uit. Anders dan bij luisterboeken kan je bij hoorspelen de tekst niet mee volgen in het boek. Het hoorspel is te beluisteren via een cd of in de app. Het boek erbij ondersteunt het verhaal. Het volledige aanbod hoorspelen vind je hier.

E-boeken zijn boeken die je op een digitale drager leest, zoals een tablet of een smartphone. Soms is het nodig om eerst een app te downloaden. Enkele suggesties bij het zoeken naar e-booken:

  • Fundels: dit is een bibliotheek met prentenboeken en leesboeken voor de eerste lezers.
  • Thuisblijvertjes e-books: bol.com selecteert elke week 10 e-boeken die je aan €0,01 kan aankopen.

Leesmotivatie tip 8: Geef het goede voorbeeld

Zoals bij veel voorbeeldgedrag geldt ook hier: zien lezen doet lezen. Neem zelf even de tijd om te lezen: de krant, je favoriete tijdschrift, of…. een boek :).

Onderwerpen klik voor meer berichten

opvoeding 15 corona 2 lezen 1

Lees ook

ruzie om beer

Samen spelen: een leerproces

Tine     14.08.2020

Echt samen spelen kan pas rond de leeftijd van 4 jaar. Hoe kan je dat samenspel stimuleren. In dit artikel vind je enkele tips.

Lees meer
Time-out alternatieven (foto van https://psychogoed.nl/opvoeden-zonder-straf/)

Time-out alternatieven

Tine     15.02.2020

Time-out is meestal je kind in de hoek zetten. Idee is dat je kind leert door even afgezonderd na te denken over zijn gedrag. Wel, het tegendeel is waar.

Lees meer
baboesja poppetjes

Kijk achter het gedrag van je kind

Tine     14.04.2020

Wanneer kinderen 'lastig gedrag' stellen, ontstaat vaak een negatieve reactie. Ontdek hier hoe je kan kijken achter het gedrag van je kind en je kind in zijn waarde kan laten.

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?