ImPACT: cursussen voor ouders

Tine     28.01.2022

Kan jouw kind zich moeilijk verstaanbaar maken? Ervaart je kind frustraties als hij of zij niet goed begrepen wordt? Vind je het jammer dat je interactie met je kind anders verloopt dan dat je verwacht had? Kreeg jouw kind recent de diagnose ASS en ben je op zoek naar handvatten om met je kind te communiceren? Dan is de ImPACT-training misschien wel iets voor jou.

Wat is het ImPACT-programma?

ImPACT staat voor Improving Parents as Communicative Teachers. Tijdens het programma leren ouders technieken aan zodat ze zelf vaardigheden aan hun kind kunnen aanleren. Het programma werd door een psychologe en logopediste in Amerika ontwikkeld. Het is intussen vertaald en wordt in Vlaanderen door veel revalidatiecentra en thuisbegeleidingsdiensten gebruikt.

Wat werkt voor jou?

Individuele begeleiding

Tijdens deze begeleiding volg je als ouder of ouderpaar de cursus zonder andere ouders. Je volgt deze sessies afwisselend met en zonder je kind. Tijdens de oudersessie leer je de specifieke strategieën, tijdens de sessies met je kind heb je de kans deze in te oefenen. De oudersessies kunnen online of op de praktijk plaatsvinden. De sessies met je kind vinden op de praktijk plaats.

Dit aanbod kadert in de zogenaamde ‘gespecialiseerde zorg’ binnen de conventie geestelijke gezondheidszorg. Dit betekent dat we tijdens het intakegesprek samen een functioneel bilan invullen dat je door de huisarts moet laten ondertekenen.

Je betaalt voor dit aanbod enkel het remgeld, dit is €11 per sessie (of €4 als je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming). Het volledige traject duurt ongeveer 15 sessies. Je betaalt deze sessies per keer.

Groepsaanbod

Leer je graag in groep? Ervaar je graag steun van andere ouders? Dan is het groepsaanbod misschien meer geschikt voor jou. Het groepsaanbod start met een individueel gesprek. Nadien volgen 8 groepssessies van 1,5u waarin je de verschillende technieken leert. Je oefent de technieken thuis. Feedback ontvang je tijdens de groepssessies. De cursus eindigt met een individueel gesprek.

De individuele gesprekken vinden plaats op de praktijk. De groepssessies vinden plaats in Wijkhuis De Herderin in Lier.

Dit aanbod kadert in de zogenaamde ‘gespecialiseerde zorg’ binnen de conventie geestelijke gezondheidszorg. Dit betekent dat we tijdens het intakegesprek samen een functioneel bilan invullen dat je door de huisarts moet laten ondertekenen.

Je betaalt voor dit aanbod enkel het remgeld. Het volledige traject bedraagt €31. Dit betaal je voor de groepssessies starten.

Online

Leer je gemakkelijk? Werk je graag zelfstandig? Woon je niet in de buurt van Berlaar/ Lier? In dit geval is het online aanbod voor jou misschien wel geschikt.

Je volgt thuis de videolessen op een moment waarop het voor jou past. Je kan de technieken in je eigen thuiscontext oefenen. Na elke module volgt een online coachingsgesprek. Tijdens dit gesprek krijg je feedback en tips specifiek voor jouw situatie. Na afloop van de training ben je in staat om doelen voor je kind te selecteren en strategieën te kiezen om deze doelen te bereiken met je kind. Zo kan je dus samen levenslang leren :).

Het volledige traject bedraagt €460. Hierin is toegang tot de online leermodules, het intakegesprek, de coachingssessies en het afrondingsgesprek inbegrepen. Voor dit traject is geen terugbetaling voorzien.

Je kan via onderstaande link de cursus aankopen.

Interesse? Neem gerust eerst vrijblijvend contact met me op.

Onderwerpen klik voor meer berichten

taalstimulering 9 de appelboom 9 multimedia 5

Reactie

Lees ook

Oudercursus "een gedeelde taal"

Oudercursus “een gedeelde taal”

Tine     20.07.2020

De Appelboom biedt oudercursussen voor ouders van kinderen met een vertraagde taalontwikkeling. Dit maakt de stap naar hulpverlening laagdrempeliger.

Lees meer
afstandsbediening tv

Taal stimuleren met multimedia: deel 2

Tine     17.08.2020

Dit artikel bespreekt tips en adviezen rond het gebruik van televisieprogramma's bij het stimuleren van de taal van je kind.

Lees meer
jongen met tablet

Taal stimuleren met multimedia: deel 3

Tine     05.10.2020

Dit artikel beschrijft aandachtspunten en suggesties rond het gebruik van apps bij het stimuleren van de taal van je kind.

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?