Psychotherapie bij kinderen met autisme of ADHD

Tine     01.09.2022

Als er sprake is van een complexe ontwikkelingsstoornis treft dit het hele gezin. Zowel het kind met een ontwikkelingsstoornis als de ouders en andere gezinsleden kunnen in de praktijk terecht voor psychotherapie.

Wie kan therapie volgen?

Het kind zelf

Je hebt hulp nodig bij het aanpassen van je omgeving? Je zou je graag minder boos voelen? Je wilt dat je omgeving anders op jouw woedebuien reageert?

De broers en zussen (brus)

Je voelt je alleen in je brus-zijn. Je zou willen dat je broer/zus eindelijk eens normaal doet. Je schaamt je voor het gedrag van je broer/zus. Je zoekt een plekje in je gezin. Je vindt dat er te veel aandacht gaat naar jouw broer/zus.

Ouders

Je voelt je schuldig. Je vraagt je af wat je anders had kunnen doen. Je maakt je zorgen over de toekomst. Je mist handvatten om in je thuiscontext aanpassingen te doen. Je bent onzeker over de opvoeding van je kind of kinderen.

Wat houdt de therapie in?

De inhoud van de therapie is afhankelijk van de zorgvragen. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • een ruimte bieden om zonder oordelen te luisteren
  • emotionele ontwikkeling in kaart brengen en aansluitend hierop opvoedingsadvies geven
  • zintuiglijke prikkelverwerking in kaart brengen en aansluitend hierop advies geven naar omgevingsaanpassing

Belangrijk om te weten is dat jullie als gezin er niet alleen voor staan. Wanneer nodig verwijs ik door naar andere vormen van ondersteuning zoals thuisbegeleiding.

Praktische info

Deze vorm van ondersteuning past binnen het zogenaamde gespecialiseerd aanbod binnen de conventie geestelijke gezondheidszorg. We vullen tijdens het intakegesprek een functioneel bilan in waarin we klachten en hulpbronnen noteren. Dit verslag moet je (met jouw toestemming) laten ondertekenen door je huisarts.

Reactie

Lees ook

Als je van spelen leren kan: recensie

Als je van spelen leren kan: recensie

Tine     05.02.2021

Enkele jaren terug ontmoette ik Nele Flamang voor het eerst tijdens een info-avond over verbindend opvoeden. Met haar ontwapenende stijl…

Lees meer
digitale prentenboeken of e-boeken

8 prentenboeken om voor te lezen op je tablet

Tine     02.11.2020

In dit artikel bespreek ik enkele apps waarmee je kan voorlezen uit digitale prentenboeken of e-boeken. Dat is handig nu de bibliotheken opnieuw gesloten zijn. En wie weet wordt het een gewoonte ;).

Lees meer
Time-out alternatieven (foto van https://psychogoed.nl/opvoeden-zonder-straf/)

Time-out alternatieven

Tine     15.02.2020

Time-out is meestal je kind in de hoek zetten. Idee is dat je kind leert door even afgezonderd na te denken over zijn gedrag. Wel, het tegendeel is waar.

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?