Taal stimuleren met multimedia: deel 2

Tine     17.08.2020

Dit is het tweede artikel uit een reeks over het gebruik van multimedia om de taal van je kind te stimuleren. De inhoud van deze artikels is gebaseerd op o.a. de cursus Taalmaatjes (SIG) en Hand in Hand (VVL).

In dit artikel ga ik dieper in op het uitbreiden van taal aan de hand van televisieprogramma’s. De grens met het volgende artikel over app’s is erg dun, aangezien je ook tv-programma’s ook online op je tablet kan bekijken.

Geef het goede voorbeeld

Taal stimuleren met multimedia: deel 2
Een slechte houding vermindert de focus.
Taal stimuleren met multimedia: deel 2
Creëer geen slechte eetgewoonten.

Zorg voor een goede zithouding terwijl je tv kijkt. Denk ook na over versnaperingen die je geeft. Wanneer je telkens een versnapering geeft aan je kind terwijl hij tv kijkt, kan hij dit als een gewoonte beschouwen.

Kijk ook eens een keertje samen met je kind naar tv. Dit stimuleert een affectieve band tussen ouder en kind en geeft jou ook de kans om stil te staan bij moeilijke woordenschat.

Hoe kies ik een tv-programma?

  • kies een programma met een rustig tempo.
  • beluister het taalaanbod: is dit niet te moeilijk? of te gemakkelijk?
  • een bekend patroon zorgt voor voorspelbaarheid, bijvoorbeeld eenzelfde personage dat telkens een opdracht te vervullen heeft. bv. Bob De Bouwer, Brandweerman Sam,…
  • kijk de eerste keer samen en pauzeer bij moeilijke woorden. Laat hem daarna nog eens kijken. Herhaling is belangrijk om nieuwe woorden op te slaan.

Waar vind ik kinderprogramma’s?

  • Ketnet Junior

Ketnet Junior is een submerk van Ketnet dat zich vooral richt op kleuters en peuters. Je kan naar Ketnet Junior kijken via de Ketnet Junior-app of via de website ketnetjunior.be.

  • Streaming-diensten

Allerhande streaming-diensten bieden ook een specifiek aanbod voor kinderen. Bij netflix bijvoorbeeld is er een apart account voorzien voor kinderen.

Enkele suggesties

Boris en Binti

Boris en Binti is een tekenfilm over twee multiculturele kleuters en de kleine alledaagse dingen die ze meemaken bij hun thuis en in de buurt. Anderstalige kinderen én hun ouders kunnen Nederlands leren met het eenvoudige taalgebruik van Boris en Binti.

Op de website www.borisbinti.eu vind je teksten van de filmpjes in verschillende talen. Ideaal dus bij een meertalige opvoeding. Het motto “een kleuter die kan spreken is een gelukkige kleuter” vind ik jammer genoeg niet zo goed gekozen. “Samen taal leren is leuk” zou ik gekozen hebben 😉.

De serie is te bekijken via Ketnet Junior.

Bing

Het driejarige konijntje Bing beleeft samen met z’n vrienden Sula, Coco en Panda een leuke tijd. Ze ontdekken de gekste dingen en als het nodig is lossen ze samen met Bing’s knuffelvriend Flor de problemen op.

De aflevering eindigt telkens met een samenvatting van het verhaal. Op die manier leert je kind om een verhaal na te vertellen.

Vos en haas

Vos en Haas beleven tal van avonturen in het bos. Kinderen herkennen zich gemakkelijk in een dier. Is jouw kind eerder Vos of eerder Haas?

Van Vos en Haas bestaan ook prentenboeken en leesboeken. Door zowel prentenboeken voor te lezen als naar digitale verhalen te luisteren, combineer je de voordelen van beide!

Sarah leest voor

In deze afleveringen leest Sarah van Ketnet telkens een slokpop verhaal voor. Geen vervanging voor het knusse voorleesmoment, al kan dit wel een leuke afwisseling zijn.

Onderwerpen klik voor meer berichten

taalstimulering 9 multimedia 5 televisie 1
Astrid
21.03.2022 - 18:48

Boris en Binti zou ik graag gebruiken maar ik heb geen rechten omdat ik niet in België woon. Is er toch iets mogelijk om dit programma voor een anderstalige kleuter te gebruiken? Ik hoor het graag!
Met vriendelijke groet, Astrid Westmaas

Tine Seghers
22.03.2022 - 09:26

Dag Astrid,
fijn dat je op deze website ideeën kan opdoen om anderstalige kleuters te ondersteunen in hun taalontwikkeling!
Wat bedoel je precies met geen rechten? Als je een profiel aanmaakt (https://profiel.vrt.be/) kan je normaal alles wat vrt beschikbaar stelt zien. Je kan ook eens proberen via de website van het project zelf, dat is https://borisbinti.eu/. Misschien lukt het zo wel?
Groetjes, Tine

Reactie

Lees ook

Voorlezen peuters tips

Hoe stimuleer ik mijn peuter om naar een boek te grijpen?

Tine     03.08.2019

Wil je je peuter graag een boek aanbieden? Ben je soms terughoudend uit vrees voor brokken? Ontdek hier hoe je samen met je peuter aan de slag kunt.

Lees meer
Het verhaal achter Tine

Het verhaal achter Tine

Tine     13.10.2019

Via Brené Brown leerde ik het gedicht ‘de man in de arena’ kennen. Ik loop al lang met verschillende ideeën in mijn hoofd rond. Hier sta ik dan, met het verhaal achter Tine.

Lees meer
ImPACT: cursussen voor ouders

ImPACT: cursussen voor ouders

Tine     28.01.2022

Kan jouw kind zich moeilijk verstaanbaar maken? Ervaart je kind frustraties als hij of zij niet goed begrepen wordt? Vind…

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?