Taal stimuleren met multimedia: deel 2

Tine      17.08.2020

Dit is het tweede artikel uit een reeks over het gebruik van multimedia om de taal van je kind te stimuleren. De inhoud van deze artikels is gebaseerd op o.a. de cursus Taalmaatjes (SIG) en Hand in Hand (VVL).

In dit artikel ga ik dieper in op het uitbreiden van taal aan de hand van televisieprogramma's. De grens met het volgende artikel over app's is erg dun, aangezien je ook tv-programma's ook online op je tablet kan bekijken.

Geef het goede voorbeeld

Een slechte houding vermindert de focus.
Creëer geen slechte eetgewoonten.

Zorg voor een goede zithouding terwijl je tv kijkt. Denk ook na over versnaperingen die je geeft. Wanneer je telkens een versnapering geeft aan je kind terwijl hij tv kijkt, kan hij dit als een gewoonte beschouwen.

Kijk ook eens een keertje samen met je kind naar tv. Dit stimuleert een affectieve band tussen ouder en kind en geeft jou ook de kans om stil te staan bij moeilijke woordenschat.

Hoe kies ik een tv-programma?

  • kies een programma met een rustig tempo.
  • beluister het taalaanbod: is dit niet te moeilijk? of te gemakkelijk?
  • een bekend patroon zorgt voor voorspelbaarheid, bijvoorbeeld eenzelfde personage dat telkens een opdracht te vervullen heeft. bv. Bob De Bouwer, Brandweerman Sam,...
  • kijk de eerste keer samen en pauzeer bij moeilijke woorden. Laat hem daarna nog eens kijken. Herhaling is belangrijk om nieuwe woorden op te slaan.

Waar vind ik kinderprogramma's?

  • Ketnet Junior

Ketnet Junior is een submerk van Ketnet dat zich vooral richt op kleuters en peuters. Je kan naar Ketnet Junior kijken via de Ketnet Junior-app of via de website ketnetjunior.be.

  • Streaming-diensten

Allerhande streaming-diensten bieden ook een specifiek aanbod voor kinderen. Bij netflix bijvoorbeeld is er een apart account voorzien voor kinderen.

Enkele suggesties

Boris en Binti

Boris en Binti is een tekenfilm over twee multiculturele kleuters en de kleine alledaagse dingen die ze meemaken bij hun thuis en in de buurt. Anderstalige kinderen én hun ouders kunnen Nederlands leren met het eenvoudige taalgebruik van Boris en Binti.

De serie is te bekijken via Ketnet Junior.

Bing

Het driejarige konijntje Bing beleeft samen met z’n vrienden Sula, Coco en Panda een leuke tijd. Ze ontdekken de gekste dingen en als het nodig is lossen ze samen met Bing’s knuffelvriend Flor de problemen op.

De aflevering eindigt telkens met een samenvatting van het verhaal. Op die manier leert je kind om een verhaal na te vertellen.

De serie is te bekijken via Youtube.

Onderwerpen klik voor meer artikels

Delen laat anderen weten dat je dit interessant vindt

Lees ook

WereldTOSdag

Wereld TOS dag op vrijdag 16 oktober

Tine      14.10.2020

Op vrijdag 16 oktober is het wereld TOS dag. Dit artikel geef meer info over TOS.
jongen met tablet

Taal stimuleren met multimedia: deel 3

Tine      05.10.2020

Dit artikel beschrijft aandachtspunten en suggesties rond het gebruik van apps bij het stimuleren van de taal van je kind.
2 verschillende sokken

Leer je kind zich zelfstandig aankleden

Eline      06.09.2020

De eerste week school is achter de rug. Vermijd de ochtendrush. Met de tips in dit artikel leer je je kind zich zelfstandig aankleden.