Verbindend spelen met je kind: hoe doe je dat?
Tine 04.04.2020
Samen spelen met je kind doe je misschien al. “Kom, laten we een hoge toren bouwen.” Of “kijk, het popje slaapt.”. Verbindend spelen ontstaat wanneer je oog hebt voor de interesse van je kind. Wanneer je je kind de leiding geeft, en jij volgt. En wanneer je even al de rest om je heen kan vergeten. Verbindend spelen met je kind is leven in het hier en nu, is spelen met wat je kind nu aanbrengt.
De kersjes van het spel boomgaardje moeten in de pot. Om te koken. Ik kan me bedwingen om te zeggen dat de kersen bij het spel moeten blijven. En ik eet een lekker kommetje kersen mee.
Waarom verbindend spelen met je kind?
Kinderen moeten al heel vaak anderen volgen, de leerkracht op school bijvoorbeeld, jou als ouder wanneer je zegt dat ze moeten vertrekken, aan tafel moeten komen, moeten gaan slapen,… Door in verbinding met elkaar te spelen, kan je kind eens de leiding nemen en zelf keuzes maken. Hiermee vervult hij zijn behoefte aan autonomie.
Kinderen willen, net als alle andere mensen, zich verbonden voelen. Echt inspelen op verbinding vervult ook deze behoefte.
Spel is de taal van het kind. Een kind zal tijdens zijn spel thema’s naar boven brengen die hem bezig houden. Eventuele emoties die hierbij te paar gaan liefdevol begeleiden werkt helend.
Verbinding, ook met jezelf
Hou tijdens het spelen met je kind ook rekening met je eigen behoeftes. Wanneer je de (mentale) ruimte niet hebt om al je aandacht aan je kind te geven, doe het dan niet. Wees ook mild voor jezelf. Lukt het vandaag niet, morgen misschien wel. Tip: baken vooraf een tijdspanne af. Dit biedt duidelijkheid en voorspelbaarheid, zowel voor jou, als voor je kind.
Aware parenting
Een van de pijlers van aware parenting is het liefdevol omarmen van alle emoties die een kind uit als herstel van stress en trauma. Wanneer een kind zich verbonden voelt met jou, zal hij tijdens spel ook stress en trauma kunnen verwerken. Dit doet hij door bijvoorbeeld te huilen of te lachen.
Verbindend spelen met je kind kan op die manier dus probleemgedrag doen dalen. Probleemgedrag bij een kind is vaak een teken van een gebrek aan verbinding.
Mijn visie op aware parenting
Aware parenting steunt op 3 pijlers: hechtingsbevorderend ouderschap, democratische discipline en herstel van stress en trauma. Dit is mijn visie.
https://www.de-appelboom.be/blog/mijn-visie-op-aware-parenting/
Meer lezen?
- Attachment play – Aletha Solter
- Introduction to attachment play – Marion Rose
- Online cursus Spel-Tijd – Nele Flamang
Reactie