Verbindend spelen met je kind: hoe doe je dat?

Tine      04.04.2020


De kersjes van het spel boomgaardje moeten in de pot. Om te koken. Ik kan me bedwingen om te zeggen dat de kersen bij het spel moeten blijven. En ik eet een lekker kommetje kersen mee.


Samen spelen met je kind doe je misschien al. “Kom, laten we een hoge toren bouwen.” Of “kijk, het popje slaapt.”. Verbinding tijdens spel ontstaat wanneer je oog hebt voor de interesse van je kind. Wanneer je je kind de leiding geeft, en jij volgt. En wanneer je even al de rest om je heen kan vergeten. Verbindend spelen met je kind is leven in het hier en nu, is spelen met wat je kind nu aanbrengt.

Waarom verbindend spelen met je kind?

Kinderen moeten al heel vaak anderen volgen, de leerkracht op school bijvoorbeeld, jou als ouder wanneer je zegt dat ze moeten vertrekken, aan tafel moeten komen, moeten gaan slapen,… Door in verbinding met elkaar te spelen, kan je kind eens de leiding nemen en zelf keuzes maken. Hiermee vervult hij zijn behoefte aan autonomie.

Kinderen willen, net als alle andere mensen, zich verbonden voelen. Echt inspelen op verbinding vervult ook deze behoefte.

Spel is de taal van het kind. Een kind zal tijdens zijn spel thema’s naar boven brengen die hem bezig houden. Eventuele emoties die hierbij te paar gaan liefdevol begeleiden werkt helend.

Verbinding, ook met jezelf

Hou tijdens het spelen met je kind ook rekening met je eigen behoeftes. Wanneer je de (mentale) ruimte niet hebt om al je aandacht aan je kind te geven, doe het dan niet. Wees ook mild voor jezelf. Lukt het vandaag niet, morgen misschien wel. Tip: baken vooraf een tijdspanne af. Dit biedt duidelijkheid en voorspelbaarheid, zowel voor jou, als voor je kind.

Aware parenting

Een van de pijlers van aware parenting is het liefdevol omarmen van alle emoties die een kind uit als herstel van stress en trauma. Wanneer een kind zich verbonden voelt met jou, zal hij tijdens spel ook stress en trauma kunnen verwerken. Dit doet hij door bijvoorbeeld te huilen of te lachen.

Verbindend spelen met je kind kan op die manier dus probleemgedrag doen dalen. Probleemgedrag bij een kind is vaak een teken van een gebrek aan verbinding.

Meer lezen?

Attachment play – Aletha Solter
Introduction to attachment play – Marion Rose
Online cursus Spel-Tijd – Nele Flamang 
 

Onderwerpen klik voor meer artikels

Delen laat anderen weten dat je dit interessant vindt

Lees ook

Democratisch opvoeden

Democratisch opvoeden

Tine      15.09.2020

In dit artikel deel ik enkele inspirerende quotes die me zijn bijgebleven na de opleiding succesvol democratisch opvoeden bij Jürgen Peeters.
2 verschillende sokken

Leer je kind zich zelfstandig aankleden

Eline      06.09.2020

De eerste week school is achter de rug. Vermijd de ochtendrush. Met de tips in dit artikel leer je je kind zich zelfstandig aankleden.
ruzie om beer

Samen spelen: een leerproces

Tine      14.08.2020

Echt samen spelen kan pas rond de leeftijd van 4 jaar. Hoe kan je dat samenspel stimuleren. In dit artikel vind je enkele tips.