8 prentenboeken om voor te lezen op je tablet

Tine     02.11.2020

Vakantie, kinderen thuis, slecht weer buiten, een ideale setting om in de zetel te kruipen en voor te lezen aan je kinderen. Nu de bibliotheken opnieuw gesloten zijn, vraagt het wat planning om boeken te ontlenen. Wat dacht je van een online alternatief? Er bestaan heel wat apps met voorleesverhalen, waardoor je in een mum van tijd toch je voorleesritueel kan verderzetten.

Digitaal voorlezen kan op verschillende manieren:

  • digitale prentenboeken of e-boeken
  • verrijkte e-boeken
  • voorleesapp’s

Digitale prentenboeken of e-boeken

Deze prentenboeken zijn het beste te vergelijken met een klassiek boek. Je leest een ingescande versie van een bestaand boek. Dit betekent dat je ook kan bladeren in het boek. Soms heb je eerst een e-reader nodig om een digitaal boek te lezen. Een e-reader is dan vergelijkbaar met je boekenkast.

Enkele voorbeelden:

Sprookjes en Verhalen uit de Efteling

In deze app vind je een tiental sprookjes terug. Je kan de sprookjes zelf voorlezen of laten voorlezen door de app.

Thuis bij muis

Thuis bij Muis bevat enkele boekjes met Muis als hoofdrol. Je kan de verhalen zelf voorlezen of laten voorlezen door de app.

Vind hier alle artikelen over Thuis bij Muis.

E-boeken van Smart Games

Smartgames biedt de prentenboeken bij de spellen ‘3 kleine biggetjes’ en ‘Roodkapje’ digitaal aan in hun overeenkomstige app. Net als de papieren versie heeft dit digitaal boek geen tekst. Je kan het verhaal dus ook niet laten voorlezen.

Verrijkte of geanimeerde prentenboeken

Bij deze prentenboeken zijn er extra’s toegevoegd, bijvoorbeeld het tot leven wekken van een personage. Je kan geanimeerde prentenboeken afzonderlijk als app downloaden.

Voorbeelden:

De kleine walvis

In deze app kan je luisteren naar het verhaal via de knop met de tekening. Het verhaal is tot leven gewekt en de tekst achterwege gelaten. Er zijn ook nog 3 spelletjes met de walvis als thema. Je kan het boek dus niet zelf lezen in deze app.

Borre en de ijscoman

In deze app kan je het verhaal zelf lezen of laten voorlezen. Het leesboek bevat de ingescande versie van het prentenboek. Bij het luisterboek beluister je de tekst bij de (niet-geanimeerde) prenten. Daarnaast kan je een taalspel spelen en kleurplaten inkleuren.  

Voorleesapp’s

In een voorleesapp zitten verschillende verhalen vervat. Naast het louter voorlezen van de verhalen, vind je ook nog verschillende andere toepassingen terug, zoals kleurplaten en spelletjes. Je moet in de app vaak de boeken nog apart aankopen om te downloaden.

Voorbeelden:

Kid’i

Kid’i biedt de digitale versie van producten van uitgeverij Averbode aan, zoals Doremi en Leesknuffel. Je kan enkele boekjes gratis downloaden.

Fundels

Fundels is een online bibliotheek van prentenboeken en AVI-boeken. Je kan elk boek apart aankopen of werken via een leensysteem. Om een boek te ontlenen, heb je een bibliotheekkaart nodig die deze functie ondersteunt. Zoek hier op bij welke bib je de fundels boeken gratis kan ontlenen: https://www.fundels.com/nl-be/bibs-in-jouw-buurt/. Fundels heeft enkele demoboekjes.

De app is erg veelzijdig: er zijn maar liefst 6 verschillende toepassingen per boek: lees, kijk, theater, speel, teken. Bij de leesfunctie behoudt het boek zijn oorspronkelijke vorm, je kan dus bladeren in het boek. Bij de kijkmodus is het boek verfilmd.

Vind hier alle beschikbare downloadopties.

Borre Leesclub

Deze app is vergelijkbaar met een bibliotheek vol met Borre-boekjes. Je kan enkele boekjes gratis lezen, om de volledige bibliotheek te lezen, moet je lid zijn van de Borre Leesclub.

Fien Cappelle
01.02.2023 - 10:59

super tof !!!!!!!!!!!!!!!!!!!♥️♥️♥️♥️♥️😀😀😀😀😀☺️☺️☺️☺️☺️🥰🥰🥰🥰🥰

Reactie

Lees ook

WereldTOSdag

Wereld TOS dag op vrijdag 16 oktober

Tine     14.10.2020

Op vrijdag 16 oktober is het wereld TOS dag. Dit artikel geef meer info over TOS.

Lees meer
ImPACT: cursussen voor ouders

ImPACT: cursussen voor ouders

Tine     28.01.2022

Kan jouw kind zich moeilijk verstaanbaar maken? Ervaart je kind frustraties als hij of zij niet goed begrepen wordt? Vind…

Lees meer
wegwijzer terugbetaling

Terugbetaling taaltherapie. Waar naartoe?

Tine     15.07.2020

De terugbetaling van logopedie bij kinderen met een taalontwikkelingsvertraging kent een complexe procedure. Dit artikel beschrijft de te nemen stappen.

Lees meer

Op de hoogte blijven van nieuwe berichten?